Kauhukohtauksia sisältävien elokuvien katselu antaa paljon muutakin kuin vain, että niiden katselu pelottaa ja välillä säikäyttää.

Sängyn alla olevat hirviöt, haudasta nousevat zombiet ja moottorisahaa käyttävät hullut eivät tule ensimmäisenä mieleen, jos haluaa rauhaisan mielen. Mutta tuollaisia kohtauksia sisältäviä elokuvia on silti monien mielestä mukava katsella. Niiden tuoma jännitys tuntuu vain mukavalta.

Turvallinen ympäristö pelon kohtaamiselle voi poistaa pelkoa

Esimerkiksi Painajainen Elm Streetillä -elokuvan ohjaaja Wes Craven on todennut, että: ”kauhuelokuvat eivät luo pelkoa, vaan vapauttavat sen”. Vaikka lause on lyhyt, se on ihan totta ja voi tarkoittaa monia kauhuleffojen tuomia hyötyjä.

Monet saattavat ihmetellä, että miten kauhuleffojen katsominen voi millään tavalla tuntua miellyttävältä. Ensinnäkin se vapauttaa adrenaliinia, joka voi yllättäen tehdä monien mielentilalle hyvää. Samalla kun keho kertoo meidän olevan vaarassa, tiedetään että ollaan oikeasti turvassa. Tuollainen tilanne voi toimia myös terapiasessiona. Se on vähän sama asia kuin oikeassa terapiassa, jossa potilas altistetaan turvallisessa ympäristössä jollekin asialle, jota hän pelkää, joka ajan myötä vähentää pelkoa.

Kauhuelokuvan näkeminen voi auttaa käsittelemään todellista stressiä. Jos kauhuelokuvan katsominen laukaisee ns. keinotekoisen stressitilan, se voi auttaa hallitsemaan jokapäiväisiä stressitekijöitä ja pelkoja. Kauhuleffaa katsoessa oikean maailman stressit voivat tuntua mitättömiltä. Keho ei leffaa katsoessa enää yritä taistella stressiä vastaan, vaan leffa on se, joka vie kaiken huomion. On kuitenkin hyvä huomioida, että jos ahdistuu todella helposti, voi kauhuelokuva vain lisätä stressiä.

Kauhuelokuvat voivat auttaa kohtaamaan omia pelkoja

Elokuvantekijä Jonathan Barkan on innostunut tutkimaan kauhuelokuvien mahdollisuuksista antaa niiden katsojille voimaa. Hän on itse kokenut omassa elämässään kauhun hetkiä, kun hänen siskonsa kamppaili syöpää vastaan. Syöpä tuntui hänestä kasvottomalta ja näkymättömältä hirviöltä, joka hyökkäsi hänen kimppuunsa. Kauhu tarkoitti hänelle sitä, että hän pääsi kohtaamaan ja ennen kaikkea näkemään tuon hirviön ja lopulta voittamaan sen.

Barkanin tutkimuksessa tutkittiin sitä, kuinka kauhua voidaan käyttää apuna parantumisessa ja siinä, että kasvetaan ihmisenä. Kauhuleffojen katsominen edistää empatiaa ja niiden avulla voidaan kohdata jokapäiväisen elämämme sanoin kuvaamattomat hirviöt.

Barkan on huomannut myös, kuinka monet ihmiset käyttävät kauhuleffoja apuna, jotta heidän mielenterveytensä paranisi.

Pelontunteen lisäksi kauhuelokuvien katsominen voi tuntua myös hauskalta!

Lähde: Healthline