Näiden ravinnelisien avulla voit saada taas paremmin unta.

Uni on niin tärkeässä roolissa hyvinvointiamme, että kun nukahtaminen ja unen laatu kärsivät, vaikuttaa se kokonaisvaltaisesti koko elämäämme.

Unen puute aiheuttaa meissä paljon erilaisia vaivoja ja terveysongelmia. Unen puute voi muun muassa nostaa riskiä sairastua muistisairauksiin ja aivohalvaukseen. Lisäksi se nostaa verenpainetta ja stressihormoni- eli kortisolitasoa kehossasi. Unen puute aiheuttaa myös masennusta ja erilaisia mielenterveyshäiriöitä.

Unen puute johtaa myös aineenvaihdunnan hidastumiseen, ja saa kehon kaipaamaan lisää sokeria ja hiilihydraatteja, joten unen puute on usein syynä myös painon nousuun.

Unen saantiin on toki olemassa myös erilaisia reseptilääkkeitä, mutta moni meistä kokeilee mieluummin ensin luontaisia menetelmiä unen saantiin. Tähän onkin olemassa useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten vaikkapa jooga, meditaatio, makuuhuoneen viilennys ja oikeanlainen ruoka ennen nukkumaanmenoa.

Myös ravinnelisät voivat auttaa unen saantiin. Erityisesti seuraavat neljä ravinnelisää voivat olla avuksi nukahtamisessa ja nukkumisessa.

 1. Melatoniini
  Melatoniini on kenties tunnetuin nukahtamista edistävä ravinnelisä. Melatoniinia on kehossasi luonnostaan, joten melatoniini on täysin luonnollinen valmiste, joka nopeuttaa nukahtamista.

 2. Magnesium
  Magnesium auttaa nukahtamisessa, sillä se vähentää stressiä ja siten rauhoittaa. Magnesiumia kannattaa käyttää mieluiten yhdessä kalsiumin kanssa, sillä pelkkä magnesium saattaa aiheuttaa vatsaoireita.

 3. Valeriaanan juuri
  Tämä ravinnelisä tunnetaan myös nimellä rohtovirmajuuri. Sitä on käytetty tuhansien vuosien ajan luonnollisena rauhoittavana. Se helpottaa nukahtamista, auttaa sinua nukkumaan palauttavaa unta pidempään ja vähentää ahdistusta.

 4. Passionkukka
  Passionkukkaa on käytetty satojen vuosien ajan rauhoittavana valmisteena, sillä se auttaa muun muassa ahdistukseen, kivun lievittämiseen ja uniongelmiin. Passionkukkavalmiste kannattaa nauttia 30–90 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, jolloin se nopeuttaa nukahtamista ja lisää palauttavan unen määrää.

  Jos et ole jo kokeillut, kannattaa testata edellä mainittuja ravinnelisiä, mikäli kärsit uniongelmista.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Best Life / Kuva: Slumber Sleep Aid, Unsplash