Sinkki on tutkimuksen mukaan yksi tärkeimmistä hivenaineista ihmisten ravitsemuksessa ja elintavoissa.

Ravitsemusterapeutti ja filosofian maisteri Amanda Bontempon mukaan sinkki unohdetaan usein, koska sitä on vain pieninä määrinä kehossa.

”Sitä tarvitsee vain 8 milligrammaa päivässä siitä huolimatta, että se vaikuttaa paljon siihen, miten keho toimii”, hän kommentoi Women’s Healthille.

Koska sinkkiä tarvitaan vähän, voi jo pienikin puutostila vaikuttaa sinuun. Alta voit lukea viisi merkkiä, jotka paljastavat sinun kärsivän sinkin puutteesta.

1. Vatsasi on jatkuvasti sekaisin

Keho ei pysty sulattamaan kunnolla ruokaa ja imemään ravintoaineita ilman sinkkiä. Bontempon mukaan onkin helppo kuvitella, että pahoinvointi, oksentaminen tai ripuli voisivat johtua esimerkiksi gluteeni-intoleranssista, mutta syy voi olla myös siinä, ettet saa tarpeeksi sinkkiä.

2. Olet jatkuvasti kipeänä

Älä jätä huomiotta flunssaa, joka ei vain mene ohi. Bontempon mukaan jos et saa tarpeeksi sinkkiä, voi immuunivasteesi heikentyä merkkinä siitä, ettei järjestelemäsi toimi kunnolla. Seuraa oireitasi ja käy lääkärin luona, jos olet jatkuvasti flunssainen.

3. Silmäsi tottuvat hitaasti pimeään

Esimerkiksi pimeään elokuvateatterin saliin mennessä silmillä voi kestää hetki tottua pimeyteen. Liian vähäinen sinkin saanti voi vaikuttaa myös siihen, miten silmät tottuvat pimeään. Women’s Healthin mukaan syynä on se, että sinkki on tarpeen A-vitamiinin tuotannossa, joka on avainasemassa silmien terveyttä ajatellen.

4. Et palaudu kunnolla

Jos lihaksesi ovat kipeänä päiviä treenin jälkeen tai sinulla on mustelmia, jotka eivät tunnu katoavan, kiinnitä asiaan huomiota. Bontempon mukaan sinkin puutostilassa haavat parantuvat hitaammin. Hän kuitenkin korostaa, että jokainen paranee yksilöllisellä tavalla, mutta jos huomaat muutoksen siinä, miten kehosi toipuu, voi syypäänä olla sinkin puute.

5. Vaattet eivät mahdu ylle

Sinkki on tärkeä osa pitämässä aineenvaihduntaasi käynnissä sujuvasti. Bontempon mukaan sinkki auttaa metaboloimaan proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa.

”Jos sinulla ei ole sitä tarpeeksi, voit huomata olevasi vähemmän energinen, verkkainen ja sinulla voi olla vaikeuksia laihduttaa”, hän sanoi.

Lähde: Women’s Health