Spontaanius makuukammarin puolella ei johda yhtä tyydyttävään seksielämään kuin suunnitelmallisuus.

Seksin harrastaminen suunnitellusti ei välttämättä kuulosta kovin jännittävältä. Saksalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan pitkässä parisuhteessa olevien kannalta se voi kuitenkin olla hyvä idea.

Quartz uutisoi, että tunnollisilla, asioita etukäteen suunnittelevilla ihmisillä on tutkimuksen mukaan tyydyttävämmät seksielämät. Ruhr-Universität Bochum -yliopiston tutkijat tekivät kyselyn lähes tuhannelle pariskunnalle (suurin osa heteroseksuaaleja) heidän seksielämistään.

Tutkijat pyysivät osallistujia arvioimaan muun muassa sitä, miten helposti he kiihottuvat ja kuinka estoisia he olivat seksin suhteen. Lisäksi heitä pyydettiin arvioimaan mahdollisia seksuaalisia ongelmia.

Jokainen osallistuja myös kuvali sekä omaa että kumppaninsa luonnetta viiden suuren persoonallisuuden piirteen avulla. Näihin lukeutuvat neuroottisuus, ekstroversio, avoimuus uusille kokemuksille, sovinnollisuus ja tunnollisuus.

Tunnollisilla vähemän seksuaalisia ongelmia

Quartzin mukaan The Journal of Sex Research -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen yllättävin havainto oli tilastollisesti merkittävä korrelaatio tunnollisten ihmisten ja paremman seksuaalisen tyytyväisyyden välillä. Tunnollisilla ihmisillä oli vähemmän seksuaalisia ongelmia, kuten estoja tai tuntemuksia tyydyttymättömyydestä.

Tämä positiivinen korrelaatio oli erityisen voimakas heteronaisten kohdalla, kenen kumppanit olivat todella tunnollisia.

”Miehet, jotka ovat perusteellisia ja velvollisuudentuntoisia, voivat kokea tarvetta tyydyttää kumppaninsa seksuaalisesti, mikä voi vuorostaan johtaa parempaan seksuaaliseen toimintaan heidän kumppaniensa osalta”, tutkijat totesivat.

”Halusimme tietää, ovatko jotkin tietyt seksuaalisuuteen liittyvät piirteet (esim. piirteet, jotka heijastavat, miten helposti ihmiset innstuvat tai kuinka seksuaalisesti estoisia he ovat) enemmän vai vähemmän relevantteja seksuaalisen toiminnan kannalta kuin yleisemmät personaallisuuden piirteet (viisi suurta)”, tutkimusta tehnyt Julia Velten kertoi sähköpostitse Quartzille.

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä persoonallisuuden piirteet ja seksuaalisuuteen liittyvät piirteet ovat relevantteja, mutta ei llut tiedossa, mitkä tekijät ovat olennaisimpia yhdessä”, hän jatkoi.

Seksuaalisesti tyytyväisemmät todennäköisemmin harrastavat suunnitellusti seksiä

Quartzin mukaan Velten määrittelee tunnollisuuden henkilön taipumuksena olla tehokas ja järjestelmällinen verrattuna rentoon ja epäjärjestyksessä olevaan. Tunnolliset ihmiset osoittavat vahvaa itsekuria, luotettavuutta ja saavutusorientoituneisuutta.

Veltenin mukaan he osoittavat useammin suunniteltua käytöstä kuin spontaaniutta. Tämä tarkoittaa sitä, että seksuaalisesti tyytyväisemmät ihmiset todennäköisemmin harrastavat suunnitellusti seksiä.

Quartzin mukaan tärkeintä on, ettei tutkimusdata osoittanut merkittävää korrelaatiota parisuhteen keston ja seksuaalisen toiminnan välillä.

”Näin ollen seksuaalinen toiminta (ja seksuaalinen tyytyväisyys) eivät välttämättä laske iän myötä tai parisuhteen aikana. Monet meidän iäkkäämmistä pariskunnista olivat edelleen seksuaalisesti aktiivisia ja melko tyytyväisiä seksielämiinsä”, Velten kertoi.

Suunnitelmallisuus on hyvä asia

Jos seksin harrastaminen suunnitellusti on sinun juttusi, ei se ole siis outoa tai epäseksikästä, vaan hyvä asia. Quartzin mukaan se tarkoittaa, että olet huomaavainen sekä harrastamasi seksin määrän että laadun suhteen ja lisäksi kumppanisi yksilöllisten halujen suhteen.

”Suuri tunnollisuus voi olla erityisen hyödyllistä, kun on kyse panostamisesta tyydyttävään seksielämään tai siirtää omia tarpeita ja kiinnostuksen kohteita keskittyäkseen ratkaisemaan seksuaalisen ongelman sitoutuneessa, pitkäkestoisessa parisuhteessa”, tutkijat totesivat.

Veltenin mukaan pohjimmiltaan kaikessa on kyse kommunikaatiosta. On seksikästä puhua rehellisesti ja ei-tuomitsevalla tavalla seksuaalisista mieltymyksistään ja jos näin toimii, harrastaa parempaa seksiä.

Quartzin mukaan intiimien aktiviteettien suunitteleminen tunnollisesti on vain jatke tälle kommunikaatiolle – se lisää jännitettä ja jännitystä ja voi saada seksin tuntumaan yllättävältä jopa tutuimman kumppanin kanssa.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Quartz