Roskien ja jätteiden lajittelu on ympäristöteko.

Juhliessa syntyy yleensä erilaista roskaa, eivätkä juhannusjuhlat ole tähän poikkeus. Juhannuksena voi syntyä monenlaista jätettä hajonneesta grillistä juomatölkkeihin ja makkarapaketin kääreistä telttoihin.

Jotta jätteet päätyisivät oikeisiin osoitteisiin ja mahdollisesti jatkokäyttöön, on Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) listannut juhannuksen jätteiden ABC:n, eli vinkkejä ja tarkistuslistan ajankohtaisten jätteiden lajitteluun.

Muista siis juhannuksen vieton jälkeen lajitella nämä roskat ja jätteet näin:

Grilli

Sähkögrilli on rikki mentyään sähkölaiteromua. LSJH:n mukaan sähkölaiteromun vieminen keräykseen on täysin maksutonta, oli kyse sitten pienestä tai isosta sähkölaitteesta. Pienimpiä sähkölaitteita otetaan vastaan myös niitä myyvissä liikkeissä. Rikkinäisen kaasugrillin voit viedä lajitteluasemalle, jossa se otetaan vastaan metalliromuna. Metalliromua on myös rikki mennyt pallo- tai hiiligrilli.

Jos joudut käyttämään kertakäyttögrilliä, lajitellaan sen eri osat eri paikkoihin. LSJH:n mukaan grillin päällä oleva muovinen kääre on muovipakkaus ja mukana tuleva pahvinen kansi lajitellaan kartonginkeräykseen.

”Kun olet lopettanut grillaamisen, poista täysin jäähtyneet hiilet grillistä ja laita ne esimerkiksi muovipussiin pakattuna polttokelpoiseen jätteeseen. Grilliosa lajitellaan metallinkeräykseen. Muista, että kuumat hiilet jäähtyvät hitaasti”, LSJH:lta neuvotaan.

Herneenpalot, kirsikankivet ja mansikankannat

Nämä voit lajitella kompostiin tai biojäteastiaan. Biojätteeseen kuuluvat myös maissintähkät, salaatinkannat ja pienet luut.

Hyönteismyrkky

Onko kaapin perukoille jäänyt iän kaiken vanha hyttyskarkote? Kaikenlaiset hyönteismyrkyt ovat vaarallista jätettä, joka kuuluu viedä lajitteluasemalle. Tarkista alueesi jätehuollosta, minkä verran asemilla otetaan maksutta vastaan vaarallisia jätteitä.

LSJH:n mukaan jos metallisessa pakkauksessa oleva hyttysmyrkky on käytetty ihan loppuun, eikä painetta pullossa enää ole, voi sen lajitella metalliin. Muovinen korkki on muovipakkaus. Hyttys- ja punkkikarkotetta löytyy myös muovisissa suihkepulloissa, jotka tyhjinä voi lajitella muovipakkauksiin.

Juhannuskokko

Muistathan, että juhannuskokossa saa polttaa vain puhdasta puuta ja risuja! Älä koskaan polta roskia kokossa tai saunanpesässä, sillä se saastuttaa luontoa. Jos kokko on suunnitelmissa, muista kuitenkin seurata varoituksia; metsäpalovaroituksen aikana kokko on jätettävä odottamaan seuraava vuotta.

LSJH:n mukaan juhannuskokon, grillin tai saunanpesän puhtaan puuntuhkan voit käyttää lannoitteena puutarhassa. Jos laitat jäteastiaan tuhkaa, jäähdytä ja pakkaa se tiiviisti pahvilaatikkoon tai muovipussiin.

Juomatölkki tai -pullo

Oikea osoite metallisille juomatölkeille ei ole ojanpenkka, vesistö tai juhannuskokko, vaan kaupan pullonpalautusautomaatti. Sama koskee lasisia tai muovisia pulloja. Pantittoman tölkin voi lajitella metallinkeräykseen, pantittoman muovipullon muovipakkausten keräykseen ja pantittoman lasisen limupullon lasipakkauksiin.

Kalastusvälineet

LSJH opastaa, että kalaverkkojen sekä muiden kalastusvälineiden lyijypainot on leikattava irti ja vietävä vaarallisten jätteiden keräykseen. Katiskat voi leikattuina ja taiteltuna laittaa metallinkeräykseen, samoin metalliset vieheet. Verkot, onkivavat, siimat, risat sumput ja muoviset kalastusvälineet ovat polttokelpoista jätettä. Rikkinäinen puinen onkivapa on puujätettä.

Kertakäyttöastiat

Paras ratkaisu olisi jättää nämä ostamatta ja suosia kestoastioita. Juhannuksena, kuten muinakin juhlapyhinä, jätettä voi syntyä normaalia enemmän, joten älä kasvata jätevuorta turhilla kertakäyttötavaroilla. LSJH vinkkaa, että kestoastiat antavat juhannusyön juhla-aterialle arvokkuutta ja seuraavana päivänä ne tiskataan nopeasti kesäkeittiössä auringonpaisteesta nauttien.

Kiuas

Voi ei, väsyikö kiuas juhannusviikonlopun saunomisesta? LSJH:n mukaan hajonnut puukiuas lajitellaan metallinkeräykseen, sähkökiuas sen sijaan sähkölaitteiden keräykseen.

Kondomipakkaus

Juhannusyö on perinteisesti rakkauden aikaa ja uuden kumppanin kanssa kannattaa muistaa ehkäisy ja suojaseksi. Näin vältyt ei-toivoituilta seurauksilta myöhemmin. LSJH:n mukaan kondomipaketin pahvinen kuori lajitellaan kartonkipakkauksiin ja yksittäisen kondomin päällä oleva muovinen suojakuori muovipakkauksiin. Rikkinäinen tai käytetty kondomi on polttokelpoista jätettä. Muista, ettet huuhdo sitä siis alas vessanpöntöstä tai heitä kuivakäymälään tai luontoon!

Kukkaseppele

Moni viimeistelee juhannustyylinsä kukkaseppeleellä. Kun se on tullut tiensä päähän, voi nahistuneen seppeleen nakata sellaisenaan biojätteeseen tai kompostoida lehtikompostorissa. Jos seppeleessä on käytetty rautalankaa, se tulee poistaa ja lajitella metallinkeräykseen.

LSJH antoi myös kätevän juhannusvinkki: tee kukkaseppele lupiinista ja osallistut samalla vieraslajitalkoisiin! Lupiinin kukinnot, joissa ei ole vielä siemeniä, voi laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Huolellisesti ja tiiviisti tuplajätesäkkiin pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan lajitteluasemilla. Punkkialueilla kukat seppeleen tekoon kannattaa kuitenkin hommata kukkakaupasta.

Makkarapaketin kääre

LSJH:n mukaan nämä kääreet eivät kuulu grilliin, takkaan tai juhannuskokkoon. Sama uudestaan: niitä ei kuulu polttaa itse missään olosuhteissa. Muovinen makkarapaketin kääre lajitellaan muovipakkauksiin, tai jos sellaista ei ole kohtuullisen matkan päässä saatavilla, polttokelpoisen jätteen jäteastiaan. Lajittelemalla kääre hyödynnetään ympäristölle turvallisesti. Grillissä, takassa tai kokossa poltettuna se puolestaan päästää ilmoille ympäristölle ja ihmisille haitallisia yhdisteitä.

Matkaradio

Rätiseekö radio? Hiljenikö hittikimara? LSJH:n mukaan oikea osoite rikkinäiselle radiolle on sähkölaiteromun keräys. Radion puutteessa voit nauttia hiljaisuudesta. Juhannuksen täydellinen soittolista syntyy laineiden liplatuksesta, iloisesta naurusta ja hyttysten ininästä.

Mölkyt, tikkataulut ja muut pihapelit

Talveksi ulos unohtuneet pihapelit saattavat olla kesän alussa entisiä. LSJH neuvoo lajittelemaan rikki menneet pelit materiaalin mukaan. Mölkyn puiset palikat kelpaavat puujätteeseen, samoin krokettipelin mailat ja pallot. Tikkataulun tikat ja krokettipelin metalliset portit sen sijaan lajitellaan metallinkeräykseen. Itse tikkataulu on polttokelpoista jätettä.

Nappo

Nappo, kuuppa, vesikauha, muovikauha – rakkaalla lapsella on monta nimeä! Tämä muovinen mökkisaunojen vakiovaruste ei rikki mennessään kuulu muovipakkausten keräykseen, vaan se lajitellaan polttokelpoiseen. LSJH:n mukaan sama lajitteluohje koskee rikkinäisiä pesuvateja, ämpäreitä, vesisaaveja ja muita muovitavaroita. Ne eivät ole muovipakkauksia vaan muovituotteita. Täysin puiset kauhat ovat puujätettä, jota voi tuoda lajitteluasemalle. Puuvartiset metallikauhat lajitellaan metalliin.

Pelastusliivit

Juhannuksen tärkein varuste on pelastusliivit. Pelastusliivien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain ja niitä on syytä huoltaa ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaan. LSJH:n mukaan kun pelastusliivit tulevat tiensä päähän, oikea jäteastia niille on polttokelpoinen jäte.

Käytettyjen, lauenneiden paukkuliivien liiviosan, laukaisimen ja sulakkeen voi sellaisenaan lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Tyhjän hiilidioksidisäiliön voi lajitella metallinkeräykseen.

Laukeamattomia paukkuliivejä, jotka sisältävät laukaisimen, sulakkeen ja patruunan, ei saa laittaa sellaisenaan kodin jäteastiaan, eikä niitä sellaisenaan vastaanoteta lajitteluasemilla, sillä ne voivat aiheuttaa yllättäviä ja ennakoimattomia vaaratilanteita jätettä käsiteltäessä. LSJH:n mukaan laukeamattomille paukkuliiveille voi kysyä vastaanottoa tai käsittelyohjetta jälleenmyyjältä tai maahantuojalta.

Rikkinäinen Suomen lippu

Suomen lippu tulee hävittää kansallislipun arvon mukaisella tavalla. LSJH:n mukaan voit hävittää lipun polttamalla tai leikkaamalla sen pieniksi palasiksi, minkä jälkeen voit hävittää palaset muutamassa erässä polttokelpoisen jätteen mukana. Näin estät palojen yhteen kasaamisen ja lipun tunnistamisen paloista. Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen.

Saunavihta

Kuivahtanut saunavihta on mainiota sytykettä saunanpesässä. Vihdan voi myös silputa kompostoriin, jossa se toimii karkeana seosaineena. LSJH:n mukaan juhannuskokossakin vihta ritisee mukavasti.

Sillipurkki

Sillejä uusien perunoiden kera, herkkua! Kun purkki on tyhjä, valuta ylimääräiset nesteet pois, lajittele metallikansi metalliin ja lasipurkki lasipakkausten keräykseen.

Teltta

Eikö teltta enää pysy pystyssä? Toivottavasti sinulla on olemassa varasuunnitelma! LSJH:n mukaan vanhan rikkinäisen teltan kankaan voi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Teltan metalliosat kuuluvat metallinkeräykseen

Uimalelut

Juhannukseksi on luvattu hellettä, joten uimavedet voivat kutsua. LSJH:n mukaan rikkinäiset kellukkeet, uimapatjat ja lötköpötköt lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Myy tai lahjoita vielä kunnossa olevat seuraaville käyttäjille. Muistathan, että veteen ei mennä kuin selvinpäin ja pienimpiä uimareita etenkin on syytä pitää tarkasti silmällä.

Tutustu myös oman alueesi jätehuollon ohjeisiin ja tarkista, mitä eri asemilla otetaan vastaan ja kuinka paljon eri jätettä otetaan vastaan maksutta!