Erilaiset jouluiset hyväntekeväisyyskampanjat ovat pyörähtäneet käyntiin.

Jouluiset hyväntekeväisyyskampanjat tarjoavat mahdollisuuden auttaa ja ilahduttaa niin nuoria kuin iäkkäitä suomalaisia. Koska joulu on ilon ja antamisen aikaa, koostimme alle joukon hyväntekeväisyyskampanjoita, joihin osallistumalla voit tehdä hyvää muille monin tavoin.

Vain elämää -tähdet mukana joulukeräyksessä

Pelastakaa Lapset ry:n järjestämä Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräys on käynnissä. Keräyksellä tuetaan kotimaan lapsia ja nuoria, ja keräyksen lähettiläinä ovat tämän vuoden Vain elämää -tähdet Tuure Kilpeläinen, Arttu Wiskari, ABREU, Jukka Poika, Suvi Teräsniska, Pyhimys, Chisu ja Anssi Kela.

Joulukeräyksen myötä perjantaina 3. joulukuuta Nelonen esittää Vain elämää: Pelastakaa Lapset -hyväntekeväisyysjakson kello 20 alkaen. Toivon värittämässä jaksossa näytetään avun antamisen merkitys lasten ja nuorten elämään sekä kuullaan upeita musiikkiesityksiä.

Pelastakaa Lasten tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä, ja tehdä pitkäjänteistä työtä lasten eriarvoistumisen estämiseksi kotimaassa. Järjestö tarvitsee lahjoittajien tukea pystyäkseen vastaamaan lasten ja perheiden moninaisiin avuntarpeisiin läpi vuoden.

”Toivottavasti tämä jakso vauhdittaa lahjoituksia ja saa ihmiset auttamaan nuoria”, ABREU sanoo.

Voit lukea lisää joulukeräyksestä sekä osallistua siihen täällä. Lisäksi voit osallistua lähettämällä tekstiviestin JOULULAHJA numeroon 16499 (10 €) tai lahjoittamalla keräystilille IBAN FI64 1017 3000 2107 27, viestillä ”joulu”.

Joulupostia ikäihmisille (kampanja käynnissä 7.12. saakka)

Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjestää yhteistyökumppaneineen Joulupostia ikäihmisille -kampanjan 7. joulukuuta saakka. Kampanjan aikana kannustetaan lähettämään joulukortteja ikääntyneille.

Joillekin ikääntyneille tämä joulumuistaminen saattaa olla ainoa laatuaan ja sitäkin merkittävämpi karkottamaan yksinäisyyttä.

”Lähettämällä joulukortin voi tuottaa yksinäiselle ikäihmiselle tunteen siitä, että häntä on ajateltu. Kortilla voi koskettaa ja tuottaa iloa lähimmäiselle”, Siskot ja Simot ry:n toiminnanjohtaja Eero Väisänen sanoo.

Jouluilon jakamiseen voi osallistua toimittamalla joulukortin keräyspisteeseen 7. joulukuuta mennessä. Keräyspisteiden sijainnit, postitusosoitteet ja tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät täältä.

Joululahjoja vähävaraisille lapsiperheille (kampanja käynnissä 12.12. saakka)

Hope ry ja Prisman verkkokauppa tekevät jälleen yhteistyötä ja tarjoavat mahdollisuuden lahjoittaa joululahjoja vähävaraisille lapsille ja nuorille. Joululahjakeräyksessä voi lahjoittaa minkä tahansa Prisman verkkokaupasta löytyvän tuotteen.

Samaan tilaukseen voi lisätä niin monta lahjaa kuin haluaa ja omaan budjettiin sopii. Lahjoitettavasta tilauksesta ei tule asiakkaan maksettavaksi toimituskuluja, vaan Prisma tarjoaa tuotteiden toimituksen Hope ry:n toimipisteeseen.

Asiakas voi valita 17 Hope ry:n toimipisteen joukosta, mille paikkakunnalle hänen lahjoituksensa kohdentuu. Lahjoituspaikkakunta valitaan Prisman verkkokaupassa ostosta viimeistellessä, toimitustapavalinnan yhteydessä, ja Hopen vapaaehtoiset toimittavat lahjat paikallisille apua tarvitseville lapsiperheille.

”Yhä useampi perhe on kaivannut apuamme tänä vuonna. Se tulee heijastumaan myös jouluun, sillä monissa perheissä lapsen tai nuoren joululahja ei todella ole itsestäänselvyys. Prisman verkkokaupan kampanjan avulla voimme tehdä yhdessä lasten toiveista totta ja välittää joulumieltä aivan konkreettisesti eteenpäin”, sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Prisman sivuilta löytyy myös Hope ry:n koostama toivelista, jolta voi poimia vinkkejä eri ikäisten lasten ja nuorten suosikkilahjoista, mikäli sopivan lahjan valitseminen tuntuu haastavalta. Joululahjakeräys on käynnissä 12. joulukuuta saakka ja voit lukea siitä lisää täällä.

Joulupaketteja lasten ja nuorten hyväksi (kampanja käynnissä 16.12. saakka)

Klarna ja Fiksuruoka.fi yhdistävät toista kertaa voimansa tärkeän asian puolesta organisoimalla lahjoituskampanjan Joulupuu-keräykselle. Fiksuruoka on lanseerannut oman joulupaketin helpottamaan suomalaisten joulukiireitä, ja paketin tilaamalla kuluttajalla on mahdollisuus tehdä myös hyvää.

Klarna ja Fiksuruoka lahjoittavat jokaisesta ostosta vastaavan paketin Joulupuu-keräykseen. Hyväntekeväisyyskampanjan tavoitteena on tänä vuonna lahjoittaa Joulupuulle 2 000 lahjoitusta, mikä tarkoittaa 2 000 joululahjaa erityisen tuen piirissä oleville lapsille ja nuorille.

Joulupaketteja voi tilata Fiksuruoan verkkokaupasta 30. marraskuuta eteenpäin ja sen hinta on 10 euroa. Lahjoitukset jatkuvat aina joulukuun 16. päivään saakka tai kunnes 2 000 paketin tavoite saavutetaan.

Itselleen joulupaketteja voi Fiksuruoan kautta tilata tämän jälkeenkin aina jouluaattoon asti jos paketteja riittää. Voit osallistua kampanjaan täällä ja Joulupuu-keräykseen voit osallistua suoraan täällä.

Joulukukkia senioreille (kampanja käynnissä 19.12. saakka)

Kotona Asuen Seniorihoivan järjestämän Ole joulupukkina seniorille -kampanjan myötä kuka tahansa voi ilahduttaa yksinäisiä ikäihmisiä joulukukalla ja tuoda jouluilon lisäksi tunteen arvostuksesta. Tutkimusten mukaan joka kolmas seniori kokee yksinäisyyttä ja monille heistä joulu on vuoden yksinäisin juhla.

”Joulutähti voi olla yksinäisen seniorin joulun tähti”, Kotona Asuen Seniorihoivan toimitusjohtaja Anna Lång sanoo.

Kukkalahjoja voi ostaa 19. joulukuuta saakka kampanjaan osallistuvista kukkaliikkeistä pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Kotkan ja Oulun alueilla. Lisäksi kukkia voi ostaa verkkokaupasta.

Kukkaliikkeessä asioidessa valitaan kortti, johon on kirjoitettu valmiiksi lahjan saajan etunimi ja ikä. Sekä kukkaliikkeessä että verkkokaupassa lahjan antaja voi kirjoittaa oman joulutervehdyksensä vastaanottajalle – kukan lahjoittajat ja vastaanottajat pysyvät toisilleen tuntemattomina.

Kampanjaan osallistuvien kaupunkien kotihoidot ja vanhuspalvelut ovat valinneet kukkien saajiksi alueidensa ikäihmisiä, jotka erityisesti ilahtuvat muistamisesta joulunaikaan. Lisätietoa kampanjasta ja siihen osallistumisesta löydät täältä.

Lahjoituksilla ruokalahjakortteja vähävaraisille perheille (kampanja käynnissä 24.12. saakka)

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin järjestämä Hyvä Joulumieli -keräys tekee hyvää vähävaraisille lapsiperheille; Suomessa 121 000 lasta kasvaa pienituloisissa perheissä. Keräykselle on suuri tarve, sillä koronakriisi on lisännyt perheiden taloudellisia vaikeuksia.

”Pandemian aikana lapsiperheiden määrä ruokajonoissa on kasvanut. Ruokajakeluissamme näkyy, että apua hakevat aikuisten lisäksi myös nuoret joko itselleen tai perheelleen”, Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta kertoo.

Monessa vähävaraisessa perheessä ulkopuolisuuden kokemukset korostuvat jouluna. Lapsuuden joulumuistojen kannalta tärkeiden joululahjojen ja jouluaterian järjestäminen lapsille voi olla vähävaraisille vanhemmille mahdotonta.

Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään nyt 25. kerran. Keräyksen tavoitteena on kerätä 2,5 miljonaa euroa, jolla voidaan lahjoittaa 36 000 kappaletta 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja vähävaraisille kotimaan lapsiperheille.

Voit lukea lisää Hyvä joulumieli -keräyksestä täällä ja alta löydät tapoja osallistua keräykseen:

 • Verkkosivuilla osoitteessa hyvajoulumieli.fi
 • MobilePaylla numeroon 66020
 • Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: IBAN FI33 5780 4120 0801 60. Viite: 5429
 • Soittamalla keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/mpm)
 • Lähettämällä tekstiviestin:
 • Lahjoita 10 € lähettämällä viesti HJM numeroon 16499
 • Lahjoita 10 € lähettämällä viesti HJM10 numeroon 16499
 • Lahjoita 20 € lähettämällä viesti HJM20 numeroon 16499
 • Lahjoita 30 € lähettämällä viesti HJM30 numeroon 16499

Tukea kotimaan lapsille (kampanja käynnissä 30.12. saakka)

Stockmann on yhdistänyt voimansa Pelastakaa Lapset ry:n kanssa ja toteuttaa hyväntekeväisyyskampanjan kotimaan lasten ja nuorten hyväksi. Keräyskampanjaan osallistumalla Stockmannin asiakkaat voivat auttaa kotimaan vähävaraisia ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia.

Stockmannin asiakkaat voivat tehdä lahjoituksen 30. joulukuuta saakka Stockmannin tavarataloissa kassojen yhteydessä saatavilla olevilla 10€, 15€ ja 50€ lahjakorteilla. Stockmann.com verkkokaupassa on saatavilla 10€ arvoisia lahjakortteja.

Pelastaa Lapset ry:n yritysyhteistyön tiiminvetäjä Heli Len mukaan koronakriisi on lisännyt lasten ja nuorten eriarvoistumisen ja syrjäytymisen riskiä, joten avulle on nyt entistä suurempi tarve. Samaa sanoo myös Stockmannin vastuullisuuspäällikkö Maija Niukkanen.

”Avun tarve on suuri ja uskomme, että myös asiakkaamme haluavat osoittaa tukensa Stockmann-tavarataloissa ja verkkokaupassa. Yhdessä voimme tehdä enemmän hyvää”, hän kertoo.

Joulukampanjalla varoja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn

Diakonissalaitoksen mukaan Suomessa joka kymmenes nuori on vaarassa syrjäytyä. Koronavuosi on vaikeuttanut näiden nuorten tilannetta entisestään.

Hetkinen-joulukampanjallaan Diakonissalaitos kerää lahjoituksia nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön. Kampanjan avulla kerättyjen lahjoitusten avulla Diakonissalaitos tarjoaa vaikeaan asemaan joutuneille nuorille yksilöllistä tukea muun muassa Amigo-mentoroinnin ja Vamos-valmennuksen avulla.

Osallistumalla kampanjaan autat nuoria mukaan opiskeluun tai työhön. Voit lukea lisää kampanjasta täällä, ja alta löydät lahjoitustavat:

 • Tilisiirtona keräystilille FI85 2065 1800 1084 62 (Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr)
 • Verkkolahjoituksella www.hdl.fi/hetkinen
 • Yritysten verkkolahjoituksella: www.hdl.fi/yrityslahjoitus
 • Tekstiviestillä: Tekstaa sana TOIVO numeroon 16499 (lahjoitus 20 e)
 • Mobile Paylla numeroon 61 611

Syöpäsäätiön joulukeräys tukee syöpää sairastavia

Syöpäsäätiön joulukeräyksen kohteena on tänä vuonna syöpää sairastavien taloudellinen tukeminen. Syöpäpotilaiden tekemien avustushakemusten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti kymmenessä vuodessa.

”Haluamme tarttua tähän pahenevaan ongelmaan ja suunnata joulukeräyksemme avun nyt niille vähävaraisille perheille, joita syöpä on koskettanut. Siksi vaihdamme joulukeräyksemme kohteen tänä vuonna vähävaraisten syöpää sairastavien auttamiseen”, Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen sanoo.

Suomessa syöpään sairastuneet ja perheet, joissa lapsi on sairastunut syöpään, voivat hakea avustusta sairaaloiden syöpäosastojen sosiaalityöntekijöiden kautta. Syöpäsäätiö tukee avustuksilla syöpäsairauden vuoksi vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneita ihmisiä.

Syöpäsäätiön joulukeräyksessä ovat mukana julkisuudesta tutut Kiti Kokkonen, Anssi Kela ja Maaret Kallio, jotka ovat halunneet antaa kasvonsa ja äänensä kampanjointiin joulukeräyksen tueksi. Voit lukea kampanjasta lisää täällä, ja osallistumistapoja löydät alta:

 • verkossa syopasaatio.fi
 • lahjoitustiille Nordea FI20 2344 1800 0032 29, viite 4006, viite yrityksille 40060
 • Mobile Paylla numeroon 31150