Monet suomalaisista juovat kahvia joka päivä. Jos olet yksi heistä, jotka juovat ainakin yhden kupin kahvia päivässä, sinulle voi sen myötä tapahtua monia ihmeellisiä asioita.

Se, että onko jokapäiväinen kahvinjuonti hyvästä vai pahasta, ei ole niin yksiselitteistä. Tässä alla on sekä hyviä että huonoja uutisia, jos juot kahvia jokaisena päivänä. Huomaat, että saat siitä paljon terveydellisiä hyötyjä, mutta siitä on myös haittaa terveydelle.

1. Tulet riippuvaiseksi kahvista

Riippuvaisuus kahviin liittyy adenosiini-nimiseen välittäjäaineeseen. Kahvi sitoutuu normaalisti aivojen adenosiinireseptoreihin. Ajan mittaan keho luo lisää adenosiinireseptoreita, joita kahvi ei enää sido, joten kahvia tarvitaan silloin joka päivä, jotta tuosta ei tulisi vieroitusoireita.

2. Olet valppaampi ja vähemmän masentunut

Vaikka kahvista voi tulla riippuvaiseksi, ei se ole täysin huono asia. Kofeiini esimerkiksi parantaa aivotoimintaa. Se tekee valppaammaksi ja voi jopa vähentää masentuneisuutta.

3. Voit laihtua

Kahvi voi myös auttaa laihtumaan, koska se parantamaa fyysistä suorituskykyä aerobisessa harjoituksessa. Se auttaa myös kehoa absorboimaan ja polttamaan rasvahappoja.

4. Iltapäivällä otetut päiväunet häiriintyvät

Kahvin virkistävä vaikutus vaikuttaa yllättävän pitkään. Kofeiinin puoliintumisaika on kuusi tuntia. Joten jos juo kahvia kello 14.00, puolet siitä kofeiinista on edelleen vaikuttamassa kello 20.00.

5. Saatat olla hermostunut

Liika kofeiini ei tee hyvää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi hermostuneisuutta. Jos sinulla iskee päivisin paniikin omainen ja hermostunut tila, kannattaisi kokeilla, johtuuko se liiasta kofeiinista.

6. Voit elää pidempään

Kahvi voi olla myös terveysjuoma. On tutkittu, että yli 50-vuotiailla kahvin juojilla on pienempi ennenaikaisen kuoleman riski kuin ei-kahvia juovilla.

7. Tyypin 2 diabeteksen riski voi olla pienempi

Tässä on vielä lisäys edelliseen kohtaan, koska kahvi voi myös vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

8. Lisäät antioksidanttitasojasi

Tämäkin on yksi kahvin terveyshyödyistä, koska kahvi lisää antioksidanttitasoja. Juomalla kahvia parannat kehosi soluja suojaavien antioksidanttien tasoa.

9. Saatat suojella aivojasi sairauksilta

Kahvissa oleva kofeiini ei ole vastuussa tästä hyödystä. Siitä voidaan kiittää yhdistettä nimeltään fenyyli-indaani, joka lisääntyy kahvipapuja paahdettaessa. Ne suojaavat aivoja myrkyllisiltä proteiineilta, jotka edistävät aivosairauksia.

10. Voit parantaa muistiasi

Kahvi vaikuttaa suotuisasti muistiin, joka sekin on todettu tutkimalla sitä.

11. Maksasi voi kiittää sinua

Jokapäiväinen kahvin juominen voi mahdollisesti suojata maksasairaudelta. Erityisesti, jos juo alkoholia säännöllisesti, mutta juo myös yhden tai muutaman kupin kahvia päivässä. Se vähentää mahdollisuuksia maksakirroosin kehittymiseen.

12. Kolesterolitasosi voivat huonontua

Vaikka tuossa tuli monta kahvin terveysvaikutusta, valitettavasti on vielä yksi sellainen, joka ei ole kahvin suotuisa vaikutus. Mutta tämä pätee vain, jos juo suodattamatonta kahvia eli vanhanajan pannukahvia. Silloin on riskinä se, että kolesteroliarvot huonontuvat.

Kahvi tekee se hyvää, että huonoa. Jokaisen täytyy itse huolehtia siitä, että kahvi on juuri itselle sopiva juoma tai että se ei ole sitä ja olla juomatta sitä.

Lähde: The List