Ihmissuhteillakin voi olla vaikutuksensa painoon.

On itsestään selvää, että omilla ruokailutottumuksilla voi saada painon nousemaan. Mutta yllättävää kyllä, ajan viettäminen negatiivisten ihmisten kanssa voi saada saman reaktion aikaiseksi.

American Journal of Epidemiologyssa julkaistiin Northwesternin yliopiston tutkimus, jossa seurattiin 3 074 osallistujan painoa ja altistumista tukeville ja negatiivisille suhteille kymmenen vuoden ajan. Tutkijat saivat selville, että läheisiltään tukea saaneiden osallistujien painoindeksi nousi epätodennäköisemmin kuin heillä, jotka olivat negatiivisissa suhteissa.

Tutkijoiden mukaan syy löytyy stressistä, sillä ajan viettäminen negatiivisten ihmisten ympäröimänä voi usein johtaa huonosti sopeuttaviin terveyteen liittyviin selviytymistapoihin. Toisin sanoen saatat turvautua ruokaan tai lopetat liikunnan, koska ei huvita.

Positiivisten ihmisten ympäröimänä oleminen voi puskoroida vaikutusta, koska silloin ihminen tuntee saavansa sosiaalista tukea eikä ruoasta tarvitse hakea lohtua tai käyttää muita epäterveellisiä selviytymisstrategioita. Tutkimuksesta voi siis ottaa opikseen sen, että negatiivisista, myrkyllisistä ihmissuhteista kannattaa päästä eroon ja pitää lähellään positiiviset ihmiset.

Lähde: Women’s Health