Jos sinulla on D-vitamiinin puutos, voivat siitä aiheutuneet oireet olla vaikeasti tunnistettavissa. Voit luulla oireilusi johtuvan jostakin ihan muusta kuin tämän tärkeän vitamiinin liian vähäisestä saannista.

Katso tästä alta löytyvää listaa, joka on julkaistu terveyteen- ja hyvinvointiin keskittyvällä Healthista -sivustolla. Siitä löytyy viisi erilaista oiretta, jotka voivat liittyä siihen, että et saa tarpeeksi D-vitamiinia. Aiemmin on uutisoitu, kuinka tutkimuksen mukaan hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä.

Marraskuussa alkavat kesällä auringonvalosta saadut varastot olemaan jo melko tyhjillään. Sen saannilla on tärkeä merkitys myös koronaviruksen estämisessä. On tutkittu, että suurimmalla osalla vakavan muodon Covid-19-taudin saaneista potilaista oli kehossaan riittämätön D-vitamiinin määrä. Siksi on entistä tärkeämpää pitää huolta, että sitä saa tarpeeksi.

Näin D-vitamiinin puutos voi oireilla

1. Mieli maassa

Vaikka on todella monia syitä, joita voi syyttää siitä, että mieliala on matala, kannattaa silti tarkistaa, että saat tätä tärkeää vitamiinia tarpeeksi. Se voi olla jopa masennuksen taustalla.

D-vitamiini voi auttaa moduloimaan aivojen välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, tasoja, jotka ovat keskeisiä kemikaaleja masennuksen kehittymisessä.

2. Yskä ja vilunväreet

C-vitamiini tulee monilla ensimmäisenä mieleen, jos pitää mainita vitamiini, joka auttaa torjumaan tartuntataudeilta. Mutta D-vitamiini suojaa esimerkiksi monilta ylähengitysteiden infektioilta.

3. Heikkoutta ja kipua lihaksissa

Lihasheikkous voi olla yksi selkeimmistä D-vitamiinin puutosoireista. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 71 prosentilla kroonisesta kivusta kärsivistä tutkimukseen osallistuvista potilaista oli D-vitamiinin puutosta.

4. Väsymystä

Myös väsymys liittyy D-vitamiinin puutokseen. Kun 174 väsymyksestä kärsivää potilasta testattiin, heistä peräti 77 prosentilla oli tämän vitamiinin puutosta.

5. Määrittelemätöntä kipua

Jos tuntee kipua, mutta ei oikein osaa määritellä, että missä kohti se tuntuu, se voi myös olla tämän vitamiinin puutoksesta johtuvaa. Kipukohdat voivat myös vaihdella päivittäin. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinilisien käyttö voi vähentää erityyppisten kipujen esiintymistä.

Kannattaa käydä ensin testaamassa, että saatko D-vitamiinia tarpeeksi ennen kuin lisäät sen saamista, varsinkin jos otat sitä jo vitamiinilisänä suositellun määrän. Se voidaan testata verikokeilla.

Lähde: Healthista