Kun sinulla iskee makeanhimo, makeuta esimerkiksi jälkiruokasi hunajalla, joka on paljon terveellisempi vaihtoehto kuin sokeri. Lue tästä alta, että millä kaikilla tavoilla hunaja on terveellistä.

Healt -sivusto esittelee hunajan monia terveysvaikutuksia. Kun tiedät niistä kaikista, ehkä hunajasta tulee lempimakeutusaineesi.

1. Hunaja auttaa flunssaoireissa

Tutkimuksen mukaan, hunajasta on apua, kun podet ylempien hengitysteiden infektiota. Siinä tehtiin sellainen havainto, että se auttoi jopa paremmin kuin monet apteekista saatavat lääkkeet. Se vähensi esimerkiksi yskää, mutta näitä asioita pitää vielä tutkia lisää. Lääkkeitä ei silti kannata jättää syömästä, vaikka hunajaakin löytyisi kotoa.

2. Suojaa metabolisen oireyhtymän vaikutuksilta

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa sitä, että podetaan samalla kerralla montaa eri terveyttä uhkaavaa vaivaa, jotka aiheutuvat keskivartalolihavuudesta. Sellaisia ovat Terveyskirjaston mukaan korkeat kolesterolitasot, verensokeritasojen kohoaminen, korkea verenpaine sekä monet muut vaivat. Hunaja voi auttaa näiden korjaamisessa tai estää niiden syntymisen.

Hunajassa on matala glykeeminen indeksi, joten se pitää verensokeriarvot tasaisempana kuin sokeri. Hunaja voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä. Hunaja voi myös estää liiallista painonnousua. Se voi myös auttaa laskemaan huonon kolesterolin arvoja. Samalla se lisää hyvien kolesterolien määrää.

3. Voi estää valtimoiden kovettumista

Tutkimuksissa on todettu, että hunaja voi jopa estää sepelvaltimotaudin syntymistä. Hunajassa on paljon terveellisiä ainesosia kuten vitamiineja ja mineraaleja. Kun sitä syö, syö kerralla peräti yli 180 ainesosaa, joista suurin osa tekee meidän terveydellemme todella hyvää.

4. Prebioottisia ominaisuuksia

Hunaja tekee hyvää myös meidän suolistollemme. Siinä on todettu olevan prebioottisia ominaisuuksia, joten se auttaa suolistossamme olevia hyviä bakteereja toimimaan. Samalla meidän vastustuskykymme paranee ja voimme myös henkisesti paremmin. Aikamoista superainetta, joten on aika vaikea sanoa, että mikä olisi hunajaakin terveellisempää.

Lähteet: Healt ja Terveyskirjasto