Hellekelit laittavat puutarhan kasvit koville ja poikkeuksellisen pitkä hellekausi rasittaa kasveja.

Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus ovat kuluttaneet maan vesivarastot ja nyt kuivuus hidastaa kasvien kasvua ja vähentää satoa, kertoo Biolan. Kipeimmin apua kuivuuteen kaipaavat tänä kesänä istutetut kasvit.

Biolanin mukaan ensimmäiseksi kuumasta ja kuivasta kesäsäästä alkavat kärsiä lehtevät kasvit, jotka haihduttavat paljon vettä. Myös hiljattain istutetut puut, pensaat ja kukat kaipaavat kastelua, koska niiden juuret eivät vielä ole syvällä maassa.

Hälyttävä merkki kastelutarpeesta on, jos kasvit alkava nuutua iltaa kohti. Kasvit, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille.

”Sadonmuodostusvaiheessa olevat herukat, vadelmat ja pensasmustikat kaipaavat nyt kastelua. Jos maassa on niukasti vettä, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas”, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistuttaa.

Myös nurmikko saattaa kärsiä helteestä. Ruohonleikkurin terien korkeutta kannattaakin nyt nostaa, jotta nurmikko ei palaisi, ja jos nurmikko alkaa kellastua, se kaipaa vettä.

Kastele kerralla kunnolla

Biolanin mukaan kastelun suhteen yleisin virhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu, vaan päinvastoin; toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan.

Kun siis päätät kastella, kastele kerralla kunnolla ja laita vähintään 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten sadettimella.

”Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin”, Kerttula neuvoo.

”Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään”, hän varoittaa.

Kuivuudesta kärsivät kasvit ovat alttiimpia myös tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Tänä kesänä on runsaasti kirvoja, jotka helpoiten iskevät kuivuudesta kärsiviin kasveihin, ja tästä syystä on tärkeää huolehtia puutarhakasvien riittävästä vedensaannista.

Hyödynnä varjoisampia paikkoja

Yleensä pihan ja parvekkeen ruukkuja kastellaan koko kesä säännöllisesti, mutta helteellä kastelu saattaa tuntua erittäin työläältä. Biolanin mukaan kuumimmiksi päiviksi ruukut voi siirtää varjoisampaan paikkaan.

Paahteessa kasveja rasittaa myös ruukun mullan kuumeneminen. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi.

”Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän”, Kerttula sanoo.

”Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa”, hän lisää.

Alla vielä kootusti viisi vinkkiä hellepuutarhaan:

  1. Kastele kasvit aamulla.
  2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 litraa neliölle.
  3. Nosta nurmikon leikkauskorkeutta vähintään 5 senttiin, ettei nurmikko pala.
  4. Siirrä piharuukut varjoon.
  5. Avaa parvekkeen lasit ja kasvihuoneen tuuletus kokonaan.