Somessa suosittu naistentautien asiantuntija kumosi myyttejä ja kertoi, mikä on totuus väittämien takana.

Seksiin, seksuaalisuuteen, naisten sukuelimiin ja naistentauteihin liittyy monenlaisia myyttejä, uskomuksia ja väittämiä, jotka eivät kuitenkaan ole totta – ainakaan täysin. Twitterissä suosituksi tullut tviittailija ja totuuden torvi, gynekologi Jen Gunter kävi läpi seksiin ja naisten sukuelimiin liittyviä myyttejä ja kertoi totuudet niiden takaa Cosmopolitanille – ja me suomensimme Gunterin kertomat faktat alle.

1. Onko minulla todella suurempi todennäköisyys tulla raskaaksi tietyssä seksiasennossa?

”Ei! Sillä ei ole mitään vaikutusta, missä asennossa sinä ja kumppanisi yritätte laittaa raskauden alulle. (Vaikka on totta, että jotkut hedelmällisyyslääkärit pyytävät potilaitaan makoilemaan jopa 30 minuuttia inseminaation jälkeen, ei ole tutkimusta, joka osoittasi seksin vaikkapa lähetyssaarnaaja-asennossa lisäävän hedelmöittymisen todennäköisyyttä.) Antakaa siis mennä ja käyttäkää mitä asentoja haluatte.”

2. Mitkä ravintolisät todella hoitavat PMS-oireita?

”Suuren osan aikaa ravintolisät ja yrttilääkkeet eivät toimi, mutta tieteen hyvä puoli on se, että jos nämä tuotteet testataan ja ne kestävät lähempää tarkastelua, kutsumme niitä lääkkeeksi! Tietyt tiedot antavat ymmärtää, että jotkut vitamiinit ja ravintolisät voivat auttaa lievistä kohtalaisiin PMS-oireisiin. Kun kuukautisesi ovat muutaman päivän päässä, voi vitaaminihyllylle suuntaaminen olla sen arvoista. Kalsiumin esimerkiksi on osoitettu auttavan vähentämään turvotusta ja tehostamaan mielialaa, siveydenpuutuotteet voivat helpottaa pääkipua ja rintojen aristusta ja B6-vitamiini on yhdistetty helpottamaan useita kuukautisten sivuvaikutuksia. Ennen kuin aloitat minkään tällaisen käyttö, ota asia esiin lääkärisi kanssa, jotta selviää, sopivatko ne sinulle ja mahdollisesti käytössäsi olevalle lääkitykselle.”

3. Sisemmät häpyhuuleni häiritsevät minua tavalla, jolla ne ovat esillä. Onko se normalaia? Ystäväni sanoi, että voisin korjata tilanteen helpolla leikkauksella.

”Anatomisesti yli 50 prosentilla naisista on sisemmät häpyhuulet, jotka tulevat enemmän esiin kuin ulommat häpyhuulet, joten tämä on todella yleistä. Leikkauksesta sen sijaan, meillä on hyvin vähän tietoa, miten se saattaa vaikuttaa kehoosi. On tyypillisiä leikkaukseen liittyviä riskejä, mutta lisäksi on mahdollisuus, että seksi tuntuisi erilaiselta leikkauksen jälkeen, koska sisemmät häpyhuulet ovat seksuaalisesti reagoiva elin, jossa on erityiset tuntohermot. Mieti asiaa näin: häpyhuulien pienentäminen kosmeettisista syistä on sama asia kuin pienentäisi peniksen kokoa ulkoisista syistä.”

4. Olen kuullut, että sokerin syöminen vaikuttaa emättimeeni kummallisilla tavoilla, kuten aiheuttamalla hiivatulehduksia. Totta?!

”Jos sinulla ei ole diabetesta, on tämä epätodennäköistä. Hiivatulehdukset ovat biologisesti melko monimutkaisia ja syy ei ole täysin selvä, miksi hiivaa on runsaasti joillakin naisilla ja joillakin ei. Se tiedetään, että ne eivät saa alkuaan mistään, mitä pistät suuhusi (vaikka olisit napostellut paljon karkkia). Kuitenkin jos mikään ruoka on fyysisesti kosketuksissa emättimesi kanssa (kuten esileikissä käytetty kermavaahto päätyy sisääsi), voi se johtaa ärsytykseen, jota voi erehtyä luulemaan hiivatulehdukseksi tai jopa aiheuttaa tulehduksia.”

5. Seuraamani somevaikuttaja sanoo, ettei minun tarvitse käydä papakokeessa, koska kehoni tietää, jos jokin on pielessä. Onko hän oikeassa?

”Vau, tämä ei ole vain huono neuvo, vaan myös vahingollista ja kuolettavan virheellistä. Kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkiminen (mihin kuuluu papakoe ja/tai HPV-koe) on yksi modernin lääketieteen parhaimmista saavutuksista, koska se tunnistaa solumuutoksia tai korkean riskin HPV:n ennen kuin syöpä pääsee kunnolla kehittymään. Minun mielipiteeni? Älä seuraa tätä somevaikuttajaa. Blokkaa hänet, käy säännöllisesti gynekologillasi ja ota HPV-rokote, jos et ole sitä vielä ottanut.”

6. Voivatko geishakuulat todella antaa minulle voimakkaammat orgasmit ja tehdä seksistä parempaa kumppanilleni?

”Kegel-harjoitukset on tarkoitettu hoitamaan pidätysongelmia tai esiinluiskahdusta/laskeumaa (tila, jossa lantion elimet tai emätin valahtavat). Jos sinä et kamppaile näiden asioiden kanssa, mutta halut silti antaa harjoituksille mahdollisuuden, tee kuin haluat. Tiedä kuitenkin, ettei ole hyvää tutkimusta, joka osoittaisi ’timmin’ lantionpohjan johtavan parempaan seksiin tai eeppisiin kliimakseihin. Voit myös keksittyä asioihin, jotka toimivat, kuten itsetyydytyksen aikana erilaisiin kokeiluihin tai puhumalla kumppanillesi jonkin uuden kokeilemisesta.”

Miehilläkin on ollut kysyttävää – alla kolme seikkaa, joihin Gunter on vastannut.

7. Onko se okei, että en halua koko ajan harrastaa seksiä?

”Todellakin! Kaikilla on vaihtelevia käsityksiä, libidoon liittyen, joten ’koko ajan’ vaihtelee ihmisestä toiseen. Mutta jos et ole aiemmin kokenut vastaavaaa halujen katoamista, puhu aiheesta lääkärisi kanssa selvittääksesi, mitä on meneillään.”

8. Minusta tuntuu, että voin tuntea tyttöystäväni kierukan penikselläni. Mahdollista?

”Kyllä, saatat tuntea kierukan langat – etenkin jos kyse on hormonikierukasta, jossa on selvemmät langat kuin kuparikierukassa. Jos ne on leikattu liian lyhyeksi, saatat tuntea kevyttä tökkimistä. Mutta jos tunnet kovaa muovia, voi se kertoa siitä, että kierukan kärki on liikkunut pois paikaltaan. Tämä ei ole pelkästään kivuliasta sinulle, mutta tekee myös kierukasta vähemmän tehokkaan. Laittakaa seksin harrastaminentauolle ja pyydä kumppaniasi käymään lääkärissä.”

9. Jos tyttöystäväni tarvitsee liukuvoidetta seksin aikana, tarkoittaa se sitä, ettei hän syty minusta?

”Naisen kostuminen ei ole mittapuu siihen, miten hyvää tai huonoa seksi on tai miten paljon nainen tuntee vetoa sinuun. Hän saattaa viettää elämänsä parasta aikaa, mutta monista eri syistä (kuten lääkitys tai jotain, mitä päivän aikana on tapahtunut) hän ei vain kostu. Kysy, mikä häntä kiihottaa ja suhtaudu liukuvoiteeseen ystävänä.”

Voit seurata Gunteria Twitterissä täällä.

Lähde: Cosmopolitan