Etkö keksi oireillesi selitystä? – Fibromyalgia saattaa aiheuttaa kiputiloja ja väsymystä

Fibromyalgia on sairaus, jolle on tunnusomaista laajamittainen tuki- ja liikuntaelinten kipu.

Lisäksi väsymys, uni-, muisti- ja mielialaongelmat ovat tavallisia fibromyalgian oireita. Tutkijat uskovat, että fibromyalgia vahvistaa kipuaistimuksia vaikuttamalla tapaan, jolla aivosi ja selkäytimesi käsittelevät tuntosignaaleja.

Oireet alkavat usein fyysisen trauman, leikkauksen, infektion tai merkittävän psykologisen stressin myötä. Muissa tapauksissa oireet kertyvät vähitellen ajan myötä, ilman yksittäistä laukaisevaa tekijää.

Fibromyalgian esiintyvyys on naisilla yleisempää kuin miehillä. Monilla fibromyalgiaa sairastavilla on myös jännityspäänsärkyä, temporomandibulaarisen nivelen häiriöitä, ärtyvän suolen oireyhtymää, ahdistusta ja masennusta.

Vaikka fibromyalgiaan ei ole parannuskeinoa, erilaiset lääkkeet voivat auttaa hallitsemaan oireita. Liikunta, rentoutuminen ja stressin vähentäminen voivat myös auttaa.

Väsynyt nainen ja herätyskello

Fibromyalgian ensisijaisia ​​oireita ovat:

Laaja kipu. Fibromyalgiaan liittyvää kipua kuvataan usein jatkuvana ”tylppänä” kipuna, joka on kestänyt vähintään kolme kuukautta. Jotta kipua voidaan pitää laajana, sen on oltava molemmin puolin kehoa sekä vyötärön ylä- ja alapuolella.

Väsymys. Fibromyalgiaa sairastavat ihmiset heräävät usein väsyneinä, vaikka he kertovatkin nukkuvansa riitävästi. Unta häiritsee usein kipu, ja monilla fibromyalgiapotilailla on muita unihäiriöitä, kuten levottomat jalat -oireyhtymä ja uniapnea.

Kognitiiviset vaikeudet. Oire, jota yleisesti kutsutaan ”aivosumuksi”, heikentää mm. kykyä keskittyä.

Fibromyalgia esiintyy usein samanaikaisesti muiden oireiden kanssa, kuten: ärtyvän suolen oireyhtymä, krooninen väsymysoireyhtymä, migreeni/muut päänsäryt, ahdistus ja masennus.

Syyt

Monet tutkijat uskovat, että toistuva hermostimulaatio aiheuttaa fibromyalgiaa sairastavien ihmisten aivojen ja selkäytimen muutoksen. Tähän muutokseen liittyy epänormaalia tasojen lisääntymistä aivojen osissa, jotka ilmoittavat kivusta.

Lisäksi aivojen kipureseptorit näyttävät kehittävän jonkinlaisen muistin kivusta ja herkistyvät, mikä tarkoittaa, että ne voivat reagoida liikaa kivuliaisiin ja sekä myös kivuttomiin signaaleihin.

On todennäköisesti monia tekijöitä, jotka johtavat näihin muutoksiin, mukaan lukien:

Genetiikka. Koska fibromyalgialla on taipumus esiintyä useammalla jäsenellä perheessä, voi olla tiettyjä geneettisiä mutaatioita, jotka voivat tehdä alttiimman sairauden kehittymiselle.

Infektiot. Jotkut sairaudet näyttävät laukaisevan tai pahentavan fibromyalgiaa.

Fyysiset tai emotionaaliset tapahtumat. Fibromyalgian voi joskus laukaista fyysinen tapahtuma, kuten auto-onnettomuus. Pitkäaikainen psykologinen stressi voi myös olla laukaisevana osatekijänä.

Fibromyalgian riskitekijöitä ovat:

Sukupuoli. Fibromyalgiaa diagnosoidaan naisilla useammin kuin miehillä.

Perhehistoria. Todennäköisemmin fibromyalgia kehittyy, jos vanhemmalla tai sisaruksella on myös sairaus.

Muut häiriöt. Mm. nivelrikko ja nivelreuma saattavat todennäköisesti edesauttaa fibromyalgian syntyä.

Komplikaatiot

Fibromyalgiaan liittyvä kipu, väsymys ja huono unenlaatu voivat häiritä kykyäsi toimia kotona tai työpaikalla. Turhautuminen usein väärinymmärrettyjen sairauksien käsittelyyn voi myös johtaa masennukseen ja terveyteen liittyvään ahdistukseen.

Jaa tämä tietoisku fibromyalgiasta eteenpäin!

Lähde: Mayo Clinic, Terveyskirjasto


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.