Tiettyjen ammattien edustajat saavat monilla sykkeen nousemaan ja vatsanpohjan kihelmöimään.

Muun muassa palomies, sairaanhoitaja, pilotti ja lentoemäntä ovat ammatteja, jotka moni luokittelee seksikkääksi. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan tiettyjä ammatteja pidetään toisia puoleensavetävämpinä, sillä niistä syntyvät mielleyhtymät vastaavat ihmisten perustarpeisiin.

”Esimerkiksi poliisit, palomiehet ja lentokapteenit univormuineen viestivät turvallisuuden tunteesta, mutta myös vetovoimaisena pidettävästä rohkeudesta ja auktoriteetista. Sairaanhoitaja muistuttaa meitä puolestaan hoivaamisesta”, Lavikainen kertoo.

Mutta voiko ammatti vaikuttaa mahdollisen kumppanin viehättävyyteen? Kaalimato selvitti tätä tutkimuksellaan, jonka mukaan 16 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ammatti vaikuttaa potentiaalisen kumppanin viehättävyyteen.

Naisten ja miesten kohdalla vaikutus on lähes yhtä suuri. Naisista 17 prosenttia kokee ammatin vaikuttavan kumppanin viehättävyyteen ja miehistä vastaava osuus on 15 prosenttia.

Nuorten silmissä ammatti vaikuttaa enemmän

Vaikka yleisesti vain pieni osa kokee ammatin vaikuttavan, on nuorten keskuudessa ammatilla selvästi enemmän merkitystä viehättävyyden kannalta. Kaalimadon tutkimuksessa ilmeni, että 18-24-vuotiaista jopa vajaa kolmannes (29 %) kokee ammatin vaikuttavan mahdollisen kumppanin viehättävyyteen.

Samaa mieltä on noin viidennes 25-34-vuotiaista (19 %) ja 35-44-vuotiaista (21 %). Kaalimadon mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että iän myötä ammatin merkittävyys viehättävyyteen laskee, sillä 65–70-vuotiaista vain seitsemän prosenttia pitää sitä merkityksellisenä asiana.

”Nuorille potentiaalisen kumppanin koulutustausta ja ammatti ovat yleisesti ottaen tärkeämmässä roolissa mietittäessä, olisiko toisesta itselleen sopivaksi seurustelukumppaniksi”, Lavikainen toteaa.

”Vanhemmilla ihmisillä onnistuneen parisuhteen ainesten vaakakupissa painavat yleensä vähemmän pinnalliset asiat, kuten elämänkokemus ja ajatusmaailma”, hän lisää.

Raksaduunari jakaa mielipiteet

Kaalimadon verkkosivuilla seksikkäimpien ammattien joukkoon on listattu muun muassa rakennustyöntekijä, ensihoitaja sekä muusikko. Alla neljän suomalaisen mietteitä siitä, vaikuttaako ammatti kumppanin viehättävyyteen ja jos kyllä, niin millä tavalla.

”Pidän seksikkäinä monia ammatteja, joihin kuuluvaa työtä en itse pystyisi tai osaisi tehdä. Muun muassa ammatit, joiden työnkuvaan kuuluu erittäin fyysinen työ tai esimerkiksi ammatit, joihin vaaditaan taiteellista osaamista. Omalla kohdallani ammatti tai sen puutekaan ei ainakaan tietoisesti vaikuta kumppanin valintaan. Ainut ammatti, joka tulee mieleen, mikä voisi tehdä potentiaalisesta kumppanista itselleni luotaantyöntävän on seksityöntekijä. Työnä tämä on mielestäni tärkeää, niin kuin muutkin työt ja ammatit. Mutta uskoisin, että parisuhdetta ajatellen seksityö häiritsisi itseäni.”
-Nainen 27 vuotta

”Kyllähän se (ammatti) toki voi kiinnittää huomion, mutta ei se lopulta vaikuta. Tärkeintä on pääsy samalle aallonpituudelle, huumori ja vähän edes samanlaiset arvot. Jotkut oikein stereotyyppiset näkemykset naisten työasuista ovat kyllä kuumia, esimerkiksi opettaja, sairaanhoitaja, siivooja ja vielä bonuksena sotilasunivormut.”
-Mies 30+ vuotta

”Naisena hyvin tyypillisesti vastaan erityisen kiihottaviksi ammateiksi ensihoitaja, sotilas ja palomies. Oma mies kuuluu yhteen edellä mainituista ryhmistä ja en tiedä mitään seksikkäämpää. Muutoin sitten, jos mies on esimerkiksi gynekologi tai esimerkiksi puhtaasti likaista työtä tekevä, esimerkiksi raksaduunari, ei se sytytä yhtään.”
-Nainen 24 vuotta

”Aina olen ollut heikkona raksamiehiin. Joku siinä vaan on, kun mies rakentaa taloa, niin se saa syttymään. Kuuma kesäpäivä, hikinen ruskettunut mies raksaliiveissä työkaluineen takoo vasaralla menemään. Itselle ainakin oli kumppania etsiessä ammatilla väliä. Ei siistit sisätyöläiset koskaan kiinnostanut. Likaiset duunarit sitäkin enemmän.”
-Nainen 37 vuotta

Kerroimme aiemmin deittisovellusten paljastaneen, mitkä ovat miesten mielestä naisten 10 seksikkäintä ammattia. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.