Miljoonat ihmiset näyttävät jälleen Earth Hourissa, kuinka huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon köyhtymisestä koskettaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Lauantai-iltana valot sammutetaan tunnin ajaksi, kun vietetään WWF:n Earth Houria. Tänä vuonna maailmanlaajuista ympäristötapahtumaa vietetään turvallisesti kotona tai verkossa 27. maaliskuuta kello 20:30-21:30 paikallista aikaa.

Earth Hourin aikana miljoonat ihmiset näyttävät valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta. WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- eikä energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmasto- ja luontoystävälliseen elämään sekä viestiä päättäjille, että ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymisen torjunta edellyttää ripeitä toimia.

Suomessa kerätään Earth Hourin kunniaksi lupauksia planeetalle, ja WWF:n mukaan moni organisaatio on innostunut levittämään sanaa lupauksista. Lupauksilla kiritetään päättäjiä kohti ripeitä ja vaikuttavia päätöksiä luonnon ja ilmaston puolesta.

”On tärkeää, että päättäjät kuuntelevat huolestunutta viestiä juuri tänä vuonna, sillä heillä on edessään lukuisia planeettamme kannalta tärkeitä päätöksiä. Lupauksia on jo nyt jätetty monipuolisesti, mikä osoittaa, että luonnon ja ilmaston huomioiville päättäjille on luvassa tukea ja kiitosta”, WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman sanoo.

Kuka tahansa voi jättää lupauksen WWF:n Earth Hour -sivuilla.

Kuntavaalit tärkeä paikka vaikuttaa

WWF muistuttaa, että päättäjillä on suurin vastuu ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja luonnon köyhtymisen pysäyttämisestä. Kotimaassa tänä vuonna tärkeä vaikuttamisen paikka on kuntavaalit, jotka käydään uuden aikataulun mukaisesti kesäkuussa.

Kunnissa päätetään monista luonnon ja ilmaston kannalta merkittävistä toimista, kuten kaukolämmön tuotannosta, metsien käytöstä ja joukkoliikenteestä.

”Hallituksen tavoite on hiilineutraali Suomi vuonna 2035. Siihen päästään vain, jos kaikki yhteiskunnan osat hoitavat oman osuutensa”, Nordman toteaa.

”Kunnanvaltuustolla on keskeinen rooli muun muassa maankäytön suunnittelussa. Kuntapäättäjät ratkaisevat sen, onko fossiiliton elämäntapa käytännössä mahdollinen”, hän jatkaa.

Maamerkit pimentyvät meillä ja muualla

Earth Houria vietetään siis sammuttamalla valot tunnin ajaksi, ja tämä tapahtuu myös tutuissa maamerkeissä ympäri maailman. Maamerkkien valojen sammuttamisella kaupungit, yritykset ja organisaatiot näyttävät symbolisen eleen ilmaston ja luonnon puolesta.

Maailmalla esimerkiksi Eiffel-torni, Colosseum, Sydneyn oopperatalo ja Victoria Harbour Hongkongissa pimentyvät. Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä Yleisradion linkkitornista, kaupunginteatterista ja Kallion kirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Jyväskylässä Ylistön sillalta sekä Tampereella Näsinneulasta ja Särkänniemen huvipuistoalueelta.

WWF:n mukaan myös yritykset ovat laajasti mukana näyttämässä valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta. Kauppakeskukset sammuttavat mainos- ja julkisivuvalojaan muun muassa Porissa, Turussa ja Kouvolassa.

Lisäksi mukana on lukuisia kaupunkeja ja kuntia, jotka pimentävät julkisivuvalaistuksia ja katuvaloja.

Monia tempauksia ilmaston puolesta

Earth Hour on aina innostanut keksimään monenlaisia tempauksia ilmaston ja luonnon hyväksi. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään etenkin verkossa.

WWF:n mukaan esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupunki on järjestänyt kokonaisen Ilmaston viikon täynnä aiheeseen liittyviä verkkotapahtumia ja somehaasteita. Luonto-liiton Hämeen piiri ja Tampereen nuorisopalvelut puolestaan jakavat somessa nuorten kanssa ideoituja vinkkejä Earth Hourin viettoon.

Earth Hour on ollut myös esillä lukuisissa kouluissa, joissa järjestetään niin aiheeseen liittyviä aamunavauksia, oppitunteja luonnonvalossa kuin ilmastoystävällisiä lounaita. Kaikki Suomen Earth Hour -tapahtumat näet täältä.

Vinkkejä Earth Hourin viettoon sekä alueesi valomerkit löydät täältä.