Tapahtuma kannustaa suomalaisia tekemään ilmastotekoja ruokalautasellaan joka päivä.

Lauantai-iltana 30. maaliskuuta sammutetaan jälleen valot ilmaston puolesta, kun vietetään Earth Houria. Ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä Earth Hour on maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua.

Earth Hourin aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. WWF:n mukaan tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille – se ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

Viime syksynä hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti totesi, ettei maapallon keskilämpötilan nousua voida rajoittaa 1,5 asteeseen ilman merkittäviä ilmastopäätöksiä.

”Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea meille rakasta. WWF:n Earth Hourissa miljoonat ihmiset näyttävät, että planeettamme tulevaisuus on meille elintärkeää. Päättäjien on kuultava viesti ja tehtävä nyt rohkeaa ilmastopolitiikkaa”, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder kertoo tiedotteessa.

WWF:n Earth Hour alkoi Australian Sydneyssä vuonna 2007, mistä se laajeni maailmanlaajuiseksi seuraavana vuonna. Vuonna 2018 mukana oli jo ennätykselliset 188 maata ja maaantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.

Suomessa Earth Houria vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2018 noin 1,5 miljoonaa suomalaista osallistui Earth Hourin viettoon ja mukana on niin yksittäisiä ihmisiä, yrityksiä, yhteisöjä kuin kuntia ja kaupunkejakin.

WWF:n tiedotteen mukaan Suomessa Earth Hour kiinnittää suomalaisten huomion erityisesti ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin. Tapahtuma kannustaa suomalaisia tekemään ilmastotekoja ruokalautasellaan joka päivä.

Ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja ja suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen. WWF:n mukaan ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestä.

”Muuttamalla ruokailutottumuksiamme pystymme merkittävästi hillitsemään ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä”, WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää sanoo tiedotteessa.

Earth Hour tarjoaa suomalaisille helppoja keinoja miettiä ilmastoystävällisiä ruokavalintoja. Tapahtumaan osallistuu myös lukuisia ravintoloita ja kahviloita ympäri maan, mitkä tarjoavat ilmastoystävällisiä lounaita ja illallisia.

Earth Hour onkin Suomessa viidettä vuotta peräkkäin maailman suurin kynttiläillallinen, tarkoituksena herättää keskustelua ruoan ilmastovaikutuksista. Tapahtumaan voi osallistua myös muilla ilmastotempauksilla ja -tapahtumilla.

Earth Hourin tunnetuin teko on kuitenkin sammuttaa turhat valot tunnin ajaksi ja tällä tavoin näyttää symbolinen valomerkki ilmaston puolesta. WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 30. maaliskuuta kello 20:30-21:30.

Lisätietoa Earth Hourista sekä erilaisista tapahtuista siihen liittyen löydät Earth Hourin kotisivuilta täällä. Sivuston kautta voit myös ilmoittaa ilmaiseksi järjestämäsi Earth Hour -tapahtuman tai ilmoittaa itsesi yksityishenkilönä mukaan.