Asiantuntija: ”Sänkysi saattaa tehdä sinut sairaaksi”

Sängyssä elävät pölypunkit ja mikro-organismit voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia.

Pitkän päivän päätteeksi kovin moni asia ei ylitä sitä tunnetta, kun saa kivuta omaan, mukavaan sänkyyn. Sängyssä saattaa kuitenkin piileskellä miljoonia pieniä organismeja, jotka voivat asiantuntijoiden mukaan saada sinut sairastumaan.

Patjat, peitot ja tyynyt muuttuvat ihosolujen lähteeksi, mikä edistää pölypunkkien olemassa oloa. Nämä pienet otukset taas voivat lisätä riskiä sairastua vilustumiseen sekä erilaisiin allergioihin ja tämän lisäksi petivaatteissa voi olla mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa tympeitä tauteja flunssasta ruokamyrkytykseen.

Kotihygienian asiantuntija Lisa Ackerley kertoi Daily Mail -lehdelle, kuinka ihmiset voivat tietämättään kärsiä ’sick bed syndromesta’, sängystä, joka aiheuttaa sairauksia.

”Ihmisistä irtoaa ihoa puoli unssia viikossa ja suurin osa siitä on sängyssä”, hän sanoi lehdelle.

”Pölypunkit pitävät lämpimistä, kosteista ympäristöistä ja sänky on täydellinen. Ne lisääntyvät siellä, jote niitä on noin 10 miljoonaa per sänky”, Ackerley jatkoi.

Ackerleyn mukaan kahdessa vuodessa 10 prosenttia tyynyn painosta koostuu pölypunkeista ja niiden jätöksistä. Pölypunkit itsessään ovat harmittomia, mutta niiden jätökset ja kehon osat voivat laukaista allergisia reaktioita, saaden kehon vapauttamaan histamiineja hyökkäämään allergeenien kimppuun.

Tämä voi aiheuttaa ekseemaa ja heinänuhaa ja arvioiden mukaan pölypunkit voivat olla osatekijä jopa 80 prosentilla astmaatikoista.

Ackerley myös varoitti, että sängyistä voi tulla lisääntymiskenttä mikro-organismeille, koska ihmiset viettävät paljon aikaa sängyissään ja monet nukkuvat alasti.

”Flunssavirukset voivat selvitä lakanoissa ja ne voivat selvitä jopa pesusta. Norovirusta voi kantaa ilman oireita. Sinulla ei ehkä ole yövaatteita, joten se on helppo siirtää lakanoihin”, Ackerley kertoi.

”Ruokamyrkytyksestä kärsivä voi erittää salmonellaa sänkyyn”, hän lisäsi.

Ackerleyn mukaan on tärkeää imuroida säännöllisesti, jotta voi estää pölypunkkeja kolonisoitumasta sänkyyn. Hän myös sanoi, että ikkunan jättäminen auki kosteuden poistumiseksi voi auttaa.

Muita apukeinoja pölypunkkeja ja niiden seuraamuksia vastaan on hankkia sänkyyn ja tyynyihin allergiasuojia. Tämän lisäksi Ackerley neuvoi vaihtamaan lakanat säännöllisesti ja pesemään ne tarpeeksi kuumassa vedessä.

Lähde: Daily Mail


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.