Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon ja minkä tyyppistä musiikkia keskiverto ihmisen kannattaisi kuunnella päivässä.

Musiikin kuuntelulla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiin ja nyt tutkimus on selvittänyt, kuinka paljon musiikkia kannattaisi kuunnella päivittäin. Suoratoistopalvelu Deezerin teettämän tutkimuksen mukaan musiikkia kannattaisi kuunnella 78 minuuttia päivässä osana terveempää elämää, kertoo Kerrang!.

Sen lisäksi, että musiikkia kannattaisi kuunnella hieman yli tunti päivässä, tutkimuksessa todettiin olevan hyvästä kuunnella musiikkia viiteen erilaiseen mielialaan sopien: piristävää, rentouttavaa, surullista, motivoivaa sekä vihan ja suuttumuksen hallintaan sopivaa musiikkia. Tutkimuksessa perehdyttiin 7 500 ihmisen musiikinkuuntelutapoihin sekä siihen, miten musiikki vaikutti heidän fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.

Kerrang!:n mukaan tutkimuksessa ilmeni myös, että musiikin hyödyt voi tuntea jo keskimäärin 11 minuutin kuuntelun jälkeen ja jo viidessä minuutissa olon voi tuntea onnellisemmaksi.

”Musiikissa on tiettyjä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat kehoon ja mieleen. Kuuntelemalla päivittäin erilaisia tunteita laukaisevaa musiikkia, voi se olla suuresti hyödyksi hyvinvoinnille”, British Academy of Sound Therapyn Lyz Cooper kommentoi.

”Iloisen kappaleiden kuunteleminen lisää verenkiertoa aivojen alueisiin, mitkä ovat yhteydessä palkitsemiseen ja vähentää virtausta mantelitumakkeeseen, joka on pelkoon kytköksissä oleva osa aivoja”, hän selitti.

Iloisuutta ja onnellisuutta voi lisätä kuuntelemalla esimerkiksi Pharrell Williamsin Happy-kappaletta, Ed Sheeranin Sing-kappaletta ja Abban Dancing Queen -klassikkoa. Suuttumuksen ja vihan hallintaan sen sijaan sopii etenkin raskaampi musiikki, kuten AC/DC, Rammstein ja Metallica, mutta myös Mozart.

Tutkimuksessa pilkottiin osiin tämä 78 minuuttia ja annettiin esimerkkejä, minkä verran erilaista musiikkia kannattaisi kuunnella osana tuota päivittäistä musiikkimäärää.

  • 14 minuuttia kuuntelijan valitsemaa piristävää musiikkia, joka lisää onnellisuuta (18% koko päivän musiikkimäärästä)
  • 16 minuuttia kuuntelijan valitsemaa rauhoittavaa musiikkia, joka rentouttaa (20,5% koko päivän musiikkimäärästä)
  • 16 minuuttia kuuntelijan valitsemaa musiikkia helpottamaan surua (20,5% koko päivän musiikkimäärästä)
  • 15 minuuttia kuuntelijan valitsemaa motivoivaa musiikkia auttamaan keskittymään (19% koko päivän musiikkimäärästä)
  • 17 minuttia kuuntelijan valitsemaa musiikkia auttamaan vihan ja suuttumuksen kanssa (22% koko päivän musiikkimäärästä)

Lähde: Kerrang!