Mietitkö usein pitääkö öisin ikkunaa auki vai kiinni?

Kuumina kesäöinä tuntuu varmasti paremmalta ratkaisulta jättää ikkuna auki. Silloinkin on monta syytä pitää se kiinni. Saatat esimerkiksi ajatella, että viileä ja raikas ilma antaisi paremmat unet. Sekin on totta, mutta tässä alla on monta syytä pitää ikkuna kiinni.

Vaikka ikkunan aukipitäminen voi olla hyväkin idea. Silloin makuuhuoneen saa esimerkiksi sopivan viileäksi. Makuuhuoneen optimaalinen lämpötila on 16–18 astetta, mutta kuumina kesäöinä makuuhuoneesta tuskin tulee niin viileä, vaikka ikkuna olisikin auki. Ehkä kannattaisi hankkia sen sijaan ilmastointi?

Tällaisessa asuinpaikassa ikkuna kannattaa pitää öisin kiinni

Ihmiset vapauttavat nukkuessaan makuuhuoneen ilmaan, hengittämänsä ilman kautta, hiilidioksidia. Se voi häiritä unta, joten silloin avonaisesta ikkunasta voi olla apua. Ehkä kannattaisi sen sijaan, että pitäisi aina ikkunaa auki, satsata makuuhuoneen ilmankiertoon?

Vaikka avonaisesta makuuhuoneen ikkunasta voi olla hyötyä, on siitä myös haittaa. Ulkoa voi kuulua makuuhuoneeseen erilaisia esimerkiksi liikenteen ääniä, jotka häiritsevät unta. Sellainen häiritseminen voi olla jopa vaarallista, koska häiriintyneet yöunet lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Mutta häiriintyneistä yöunista ei kärsi vain sydän, vaan se vaikuttaa myös henkiseen tilaan. Tutkimuksen mukaan se voi aiheuttaa jopa mielenterveysongelmia, kuten masennusta tai ahdistuneisuushäiriöitä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että yölliseen meluun ei voi tottua. Siksi ikkuna kannattaa pitää öisin kiinni, jos asuu meluisassa ympäristössä. Se on turvallista myös siksi, että kukaan ulkopuolinen ei pääse livahtamaan yöllä ikkunasta sisään.

Lähde: Antenne Bayern

LUE MYÖS