Älä nosta kumppaniasi jalustalle – lue miksi

Yli-ihannoinnista voi olla haittaa parisuhteelle.

Journal of Social and Personal Relationships -lehdessä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ihmisten tuntiessa romanttisen kumppaninsa nostaneen heidät jalustalle, heidän tyytyväisyytensä parisuhteeseen kärsii. New Yorkissa sijaitsevan yliopiston psykologi Jennifer Tomlinsonin mukaan paras tilanne on herkkä tasapaino.

”Vaikka voi olla houkuttelevaa tarjota kumppanille ylenpalttista ylistystä, minusta on tärkeää myös kommunikoida ymmärtäen ja validoimalla henkilön identiteetin ydintä”, hän kommentoi Live Sciencelle.

Tomlinson kollegoineen kehitteli kolme koetta, joiden avulla päätellä, onko olemassa optimaalista määrää kumppanin ihannoinnille. Ensimmäisessä kokeessa 98 heteropariskuntaa ja yksi lesbopari istuivat samassa huoneessa täyttämässä parisuhteeseensa liittyviä kyselyitä, joiden uskoivat olevan identtiset muiden vastaajien kanssa.

Puolet pariskunnista saivatkin identtiset kyselyt, mutta toiselle puolelle annettiin salaa kyselyt, joissa oli kahdet erilaiset kysymykset. Jälkimmäisen puolikkaan pareista toista pyydettiin listaamaan kaikki todella tärkeät ja positiiviset ominaisuudet kumppanistaan ja rajoittamaan se yhteen, jos he eivät enempää keksineet – samalla heidän kumppaniaan pyydettiin listaamaan 30 asiaa heidän makuuhuoneestaan.

Asioita listaavat alkoivat Live Sciencen mukaan välittömästi kirjoittaa, mikä sai aikaan heidän kumppaneilleen käsityksen siitä, että he hädin tuskin pystyivät hillitsemään ylenpalttista ylistystä kumppaniaan kohtaan.

Tämän jälkeen tutkijat pyysivät pareja istumaan sohvalle, jossa oli raidallinen viltti ja he vaivihkaa laskivat raidat parin välillä, mikä mahdollisti sen, että he pystyivät mittaamaan, kuinka kaukana pari istui toisistaan. Tästä kävi ilmi, että ne, jotka uskoivat kumppaninsa yli-ihannoineen itseään kyselyyn vastatessa, istuivat kauemmas kumppanistaan kuin he, jotka olivat täyttäneet samanlaiset kyselyt.

Seuraavaksi tutkijat rekrytoivat 89 naimisissa olevaa paria, keski-iältään noin 35-vuotiaita sekä 153 korkeakouluopiskelijaa, jotka olivat parisuhteissa. Osallistujat täyttivät kyselyitä, joissa ilmaisivat, mitä he ajattelivat itsestään ja mitä uskoivat kumppaniensa ajattelevan ja tuntevan itseään kohtaan.

Live Sciencen mukaan tuloksista kävi ilmi, että tiettyyn pisteeseen asti on hyvä asia ajatella, että kumppani ihannoi sinua. Tomlinsonin ja hänen kollegoidensa mukaan ihmiset olivat onnellisimmillaan parisuhteensa suhteen, kun he uskoivat kumppaninsa näkevän heidät hieman parempina kuin he itse näkivät itsensä.

Hyvän pisteen jälkeen lisäihannointi ei enää ollut hyvä asia. Syyn selvittämiseksi tutkijat testasivat muutamaa muuttujaa.

Tutkijoille selvisi, että ihmiset, jotka kokivat kumppaninsa yli-ihannoivan itseään, kokivat uhan heidän tietoisuudelle itsestään. Tomlinsonin mukaan heistä tuntuu, ettei heidän kumppaninsa tunne heitä ja hänellä on odotuksia, joita he eivät pysty tai halua täyttää.

Tuloksista kävi myös ilmi, että itsensä yli-ihannoiduksi tuntevat mukautuvat epätodennäköisemmin parisuhteissaan.

”Ihmiset, jotka tuntevat olevansa yli-ihannoituja, voivat kokea omaavansa enemmän valtaa parisuhteessa, joten he saattavat olla haluttomampia laittamaan kumppaninsa tarpeet omiensa edelle”, Tomlinson kommentoi Live Sciencelle.

Lähde: Live Science


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.