Kellojen siirto tunnilla eteenpäin on taas ensi viikonloppuna edessä.

Vaikka kyseessä on vain yksi tunti, voi se saada aikaan sen, että aamulla on vaikea nousta ylös ja energiaa ei meinaa riittää koko päiväksi. Tuollaiseen voi kuitenkin valmistautua etukäteen, jolloin kellojen siirrosta ei aiheudu kärsimystä aivoille eikä keholle.

Valmistaudu kellojensiirtoon näillä kahdeksalla tavalla

1. Mene aikaisin nukkumaan

Kun menet lauantaina normaalia aikaisemmin nukkumaan, eivät seuraavien aamujen herätykset tunnu ehkä niin pahoilta. Syö iltapalakin tuntia aiemmin.

2. Aseta kello herättämään puolta tuntia aiemmin

Vaikka lauantaina monilla ei kellon tarvitse herättää, se silti kannattaisi. Jos laitat kellon herättämään puoli tuntia aiemmin kuin yleensä, olet varmasti väsynyt illalla jo aiemmin kuin ennen. Silloin nukahdat illalla helpommin.

3. Syö illalla ruokaa, joka tekee väsyneeksi.

Joidenkin ruokien syöminen tekee väsyneeksi. Sellaisissa ruuissa on tryptofaania, joka on melatoniinin eli unihormonin esiastetta. Kun syöt niitä, saat helpommin unta uuden ajan mukaisesti.

4. Kokeile muita keinoja, joilla saada itsesi illalla uniseksi

On monia muitakin keinoja tulla illalla uniseksi kuin syödä sopivaa ravintoa. Kuuntele esimerkiksi rauhoittavaa musiikkia, jotta nukahtaisit jo vähän aiemmin kuin ennen.

5. Älä juo alkoholia, jotta nukahtaisit.

Vaikka alkoholi voi auttaa rentoutumaan ja saamaan nopeammin nukahtamaan, se häiritsee REM-unta. Silloin uni ei ole tarpeeksi laadukasta. Älä juo alkoholia varsinkaan nyt lauantai-iltana, kun seuraavana aamuna kelloja on siirretty.

6. Ota päiväunet.

Voit ottaa päivällä unet, jos kellojensiirto on aiheuttanut sinulle univajetta. Älä kuitenkaan nuku liian pitkiä päiväunia, jotta ne eivät pilaa unirytmiäsi vieläkin pahemmin kuin kellojensiirto.

7. Juo vihreää teetä

Kahvin sijaan kannattaa juoda vihreää teetä, joka sisältää puolet vähemmän kofeiinia kuin kahvi ja joka rentouttaa ja poistaa ahdistusta. Kofeiiniin poistuminen kehosta voi kestää jopa kuusi tuntia, joten sitä ei kannata juoda lähelläkään nukkumaanmenoaikaa. Muista tämä myös ensi viikonloppuna.

8. Ulkoile

Auringonvalon saaminen on luonnollinen keino auttaa heräämään ja saamaan energiaa. Mene heti aamusta käymään ulkona, jos sinua väsyttää aamulla esimerkiksi sen takia, että et ole saanut kellojen siirron takia tarpeeksi pitkiä yöunia. Voit toki aloittaa tämän tavan jo ennen kellojen siirtoa.

Toivottavasti vuorokausirytmisi ei häiriinny kovin pahasti ensi viikonlopun kellojensiirron takia.

Lähde: Countryliving