Jos et ole allerginen aidolle kuuselle, voit aivastelun sijaan hyötyä sen monista terveyshyödyistä, jos hankit sellaisen kotiisi. Monet tekevät niin tietysti jouluna.  

Se on taianomainen tunne, kun kuusi tuodaan jouluna kodin sisälle ja siihen pääsee ripustamaan koristeita. Jo kuusen tuoksu tuo hyvän mielen, mutta kuusi tekee hyvää myös monilla muilla tavoilla. Ne liittyvät sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Aitoa joulukuusta voi sekä katsoa ihaillen että tuoksutella

Aito kuusi on monilla tavoilla terveydelle hyödyllinen. Terpeenit ovat aromaattisia yhdisteitä, joita löytyy monista kasveista, ja esterit ovat kemiallisia yhdisteitä. Joulukuuset erittävät ensisijaisesti bornyyliasetaattia ja terpeenejä nimeltään alfa- ja beeta-pineeni, joita ovat myös esimerkiksi limoneeni, kamfeeni ja alfa-fellandreeni.

Nuo yhdisteet tekevät kuusesta hurmaavan tuoksuisen, mutta niillä on myös parantavia ominaisuuksia. Esimerkiksi alfa-pineeni on yleinen yhdiste eteeristen öljyjen maailmassa, jossa niitä on käytetty perinteisesti erilaisten sairauksien hoitoon jo vuosisatojen ajan.

Alfa- ja beeta-pineeni ovat tunnettuja myös antimikrobisista ja antioksidanttisista ominaisuuksistaan. Alfa-pineenin on osoitettu parantavan unenlaatua ja vähentävän ahdistusta. Beeta-pineenillä taas on ominaisuuksia, jotka lievittävät kipuja, joita monet kokevat jopa päivittäin.

Limoneeni, kamfeeni ja alfa-fellandreeni edistävät myös terveyttä. Niitä voidaan käyttää mielialan kohottamiseen, rauhoittumiseen, rentoutumiseen sekä myös kipujen lievitykseen, kuten beeta-pineeniä. Nämä kuusessa olevat yhdisteet tukevat monia ihmiskehon järjestelmiä, mukaan lukien hengitys- ja hermostojärjestelmät.

Kuusta ei ole pakko tuoda kotiin, koska jokainen voi mennä kuusen luokse metsään. Siellä saadaan näitä samoja terveyshyötyjä ja samalla paljon muitakin hyötyjä, joita liikkuminen raikkaassa ulkoilmassa antaa.

Lähde: Metro