Ihmiset ovat tehneet paljastuksia kaikista kamalimmista tai ikävimmistä kommenteista, joita ovat saaneet kuulla mielenterveyteensä liittyen.

Masennus ja muut mielenterveysongelmat ovat yleisiä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Aihe puhuttaa ja välillä erilaisten mielenterveysongelmien kanssa kamppailevat saavatkin kuulla jopa todella tökeröitä kommentteja aiheesta.

Metro-lehden toimittaja Hattie Gladwell pyysi Twitterissä ihmisiä kertomaan, mitkä ovat kaikista hyödyttömimpiä tai tunteettomimpia asioita, joita he ovat saaneet kuulla mielenterveysongelmiinsa liittyen.

”Aloitan itse: Yksi henkilö sanoi minulle, että en tarvitse lääkitystä, minun täytyisi vain olla motivoituneempi pärjätäkseni mielenterveyteni kanssa”, Gladwell itse tviittasi.

Hän käytti pyynnön yhteydessä aihetunnistetta #ThingsPeopleHaveSaidAboutMyMentalIllness ja sen alla kerrottiin muun muassa seuraavia silmät avaavia kommentteja, jotka Gladwellin mukaan osoittavat, että on vielä paljon työtä tehtävänä aiheeseen liittyvän stigman vähentämiseksi.

”Koeta kerrankin ajatella positiivisesti, kuvittelet kaiken”

”’Haet tällä vain huomiota.’ ’Masennus ei ole totta!’ ’Sinun täytyy vain ajatella toisin.’ ’Teeskentelet.’ ’Haluatko tappaa itsesi? *ottaa veitsiä laatikosta, laittaa ne eteeni* Viillä itseäsi ja hautaamme sinut ulos'”

”’Et näytä masentuneelta.’ ’Miksi et ole vielä tappanut itseäsi?’ ’Minusta sinulla on ongelma torjutuksi tulemisen kanssa’ (Sen jälkeen kun sanoin, että minua pelotti jättää kaltoinkohteleva exäni) Kaikki nämä ovat lääkäreiden suusta.”

”Sinun pitää piristyä, et auta itseäsi”

”Oletko koskaan ajatellut, miten vaikeaa tämä on meille muille…”

”Sinun pitäisi koettaa enemmän, muuten muutaman vuoden kuluttua katsot taaksepäin ja mietit, mitä ihmettä touhusit.”

“You should try harder otherwise in a few years you'll look back and think what on earth was I doing.” #ThingsPeopleHaveSaidAboutMyMentalIllness x.com/hatttiegladwel…

”Se on vain tekosyy olla laiska”

”Äiti: ’Olet vain lapsi, minkä takia sinä olet surullinen?'”

behischaos

@ALISHANANDI
Mom: You’re a kid, what do you have to be sad about?

#ThingsPeopleHaveSaidAboutMyMentalIllness

”Vau, mistä alottaisin?! ’Muilla on asiat niin paljon pahemmin kuin sinulla.’ ’Älä sääli itseäsi.’ ’Kaikki muutkin pärjäävät elämän kanssa, mikset sinä voi?’ ’Olet itsekäs.’

Paddy O'Brien

@Paddy_OBrien71
Wow, where to start with this one?!

“Other people have it much worse than you do.”
“Stop feeling sorry for yourself.”
“Everyone else is dealing with life, so why can’t you?”
“You’re being selfish.”

#ThingsPeopleHaveSaidAboutMyMentalIllness x.com/hatttiegladwel…

”Mutta näytät niin normaalilta! Ja olet niin artikuloiva ja älykäs?”

”’Aikuistu ja lakkaa käyttäytymästä kuin lapsi.’ Minulla on epävakaa persoonallisuus (BPD) ja masennus.”

”Se on vain tekosyy, voit ihan hyvin aiemmin!”

”Saatuani paniikkikohtauksen töissä – viikko sen jälkeen, kun tulin takaisin oltuani sairaana ahdistuksen ja masennuksen takia:

Pomo: ’Et voi tehdä noin, tuollainen pelottaa ihmisiä. Et voi tehdä noin.’

Säälin hänen vaimoaan, jolla hänen mukaan on sama sairaus.”

”’Hänellä ei ollut kanttia tappaa itseään.’ Äitini sanoi sen jälkeen, kun kerroin isäni tehneen itsemurhan, sairastettuaan samaa sairautta kuin minä.

’Jos rakastaisit minua, olisit onnellisempi, kun olen paikalla.’ Entinen kumppanini sanoi näin”

Gladwellin mukaan aihetunniste on mahdollisuus mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville selittää, miten kommentit ovat satuttaneet heitä, mutta se on myös mahdollisuus muille oppia asioista, jotka eivät ole hyödyllisiä mielenterveytensä kanssa taisteleville.

”On lukuisia ihmisiä, jotka eivät käsittele mielenterveysongelmia myötätunnolla. Toisinaan voi vaikuttaa siltä, että monet eivät edes halua yrittää ymmärtää, koska eivät osaa samaistua”, Gladwell kirjoittaa.

Osa ihmisistä voi tarkoittaa hyvääkin kommenteillaan ja ajatella auttavansa. Siksi Twitter-keskustelu aiheesta on myös tapa oppia, mitä hyvää toivovien tukijoukkojen kannattaisi välttää sanomasta.

”Ongelmien kanssa kamppaileva henkilö kaipaa rakkautta, tukea, myötäntuntoa ja ymmärrystä. Ja usein se on simppelin ’Miten sinulla menee’ -kysymyksen muodossa”, Gladwell kirjoittaa.

Voit lukea lisää tviittejä aiheesta täällä ja lisää kommentteja tulee jatkuvasti. Myös yllä olevia tviittejä klikkaamalla pääset lukemaan ne Twitterissä ja näet niiden alle mahdollisesti syntynyttä keskustelua.

Lähde: Metro