Video tytön fiksuista mietteistä lastenvaatteissa olevasta epäkohdasta on muodostunut jättihitiksi.

Sukupuoliroolit ja -stereotypiat ovat olleet viime vuosina runsaasti pinnalla ja nyt vettä myllyyn heittää 8-vuotias Daisy Edmonds, joka on tuominnut kaupoissa myytävät seksistiset lastenvaatteet. Tytön ja äidin kauppareissulla kuvatusta videosta tytön mielipiteistä on muodostunut viraalihitti.

Videolla Edmonds on Tesco-ketjun kaupassa, kun hänen äitinsä kysyy, mitä mieltä brittityttö on kaupassa esillä olevista vaatteista.

”No, tyttöjen vaatteissa lukee ’Hey’, ’Beautiful’ ja ’I feel fabulous’. Poikien vaatteissa taas ’Desert adventure awaits’, ’Think outside the box’, ’Hero'”, tyttö sanoo ja äiti kysyy, mitä Edmonds on mieltä vaatteiden teksteistä.

”Se on epäreilua, koska kaikki ajattelevat, että tyttöjen pitäisi olla vain sieviä ja poikien pitäisi olla seikkailunhaluisia”, Edmonds vastaa.

”Minusta se on väärin, koska miksi tyttöjen ja poikien vaatteita pitäisi edes erotella? Olemme yhtä hyviä molemmat”, hän jatkaa.

Edmondsin äiti Becky on kertonut, ettei tyttärensä ymmärrä, miksi vaatteet pitää erotella.

”Se on sama lelujen kohdalla. … Hänen mielestä pitäisi olla molemmille sukupuolille sopivia vaatteita. Hänen pitäisi voida valita, mitä haluaa laittaa ylleen. Mikä oikeus Tescolla on kertoa heille, mitä he saavat ja eivät saa pukea päälle”, äiti ihmetteli Mic.comin mukaan.

Äidin kuvaamalla videolla Edmonds pureutuu myös paitojen tekstien merkityksiin ja siihen, miksi tytöille suunnatut ovat loukkaavia. Ensin tyttö selittää, mitä poikien paidan ’Think outside the box’ viestii ja tarttuu sitten tyttöjen ’Hey’-paitaan.

”Mitä sen pitäisi edes tarkoittaa? … Minusta se ei ole inspiroiva. Mikä ’Hey’-sanassa on mainiota? En ymmärrä”, Edmonds kertoo videolla.

”Pojat saavat ’Think outside the box’, joka tarkoittaa ole seikkailunhaluinen, tavoittele unelmiasi. Ja ’Hey’, mitä se tarkoittaa? Mitä se inspiroi sinua tekemään”, Edmons kysyy videolla osoitellen vuorotellen eri paitoja.

Hyvien pointtiensa jälkeen Edmonds ottaa asiat omiin käsiinsä ja siirtää muutaman poikien osastolla olleen paidan tyttöjen puolelle.

”Minusta tyttöjen pitäisi olla seikkailunhaluisia ja sankareita, joten minä laitan nämä tyttöjen osastolle”, Edmonds tokaisee ennen kuin siirtyy tuumasta toimeen.

Mic.comin mukaan Tesco on vastannut Edmondsille.

”Me pidämme varastossa erilaisia tytöille ja pojille sopivia vaatteita ja kuuntelemme asiakkaiden näkemyksiä valikoimaa arvioidessamme. Haluaisimme kiittää Daisya hänen palautteestaan ja voimme vakuuttaa hänelle, että uusia tyylejä saapuu kauppoihin lähiaikoina”, ketju vastasi.

Tesco ei ole ainoa kauppa, johon kohdistunut kritiikkiä lastenvaatteiden seksistisyydestä. Esimerkiksi Old Navy sai paljon ikävää huomiota, kun myyntiin tuli lasten Haamujengi-paitoja, joissa pojille suunnatussa oli vain elokuvista tuttu logo, kun taas tyttöjen versiossa logon lisäksi luki ’Ghostbuster in training’ – kuin poika olisi heti valmis nappaamaan kummituksia kiinni, mutta tyttö tarvitsisi siihen opettelua.

Target taas on saanut osansa Australiassa, missä kauppaa arvosteltiin vaaleanpunaisen Lepakkotyttö-paidan tekstistä. Paidassa oli esillä Lepakkotytön tehtävälista, johon maailman pelastamisen lisäksi oli lisätty Batmobilen ja viitan pesu.

Edmondsin videolla on ollut hurja suosio etenkin Facebookissa. Hänen ja hänen siskonsa sivulla julkaistua videota on katsottu yli 1,6 miljoonaa kertaa ja esimerkiksi suositun Viral Thread -sivun kautta katseluita on kertynyt jo 25 miljoonaa.

Voit katsoa suositun videon alta ja jos se ei näy, löydät sen täältä.

Here’s what I thought of the clothes in Tesco this morning….

Julkaissut Lolly and Doodle 24. syyskuuta 2016

Lähde: Mic.com