Kirjojen lukeminen on viihdyttävää puuhaa, mutta lukemisella on myös tieteellisesti todistettuja hyötyjä.

Oletko lukutoukka? Onnittele itseäsi, sillä lukemisella on lukuisia hyötyjä! Ne, jotka väittävät, että lukeminen olisi hukkaan heitettyä aikaa, voivat puolestaan valistaa itseään perehtymällä tarkemmin tähän artikkeliin.

Näistä syistä sinun tulisi lukea juuri nyt kirja – tai lukea yleisesti ottaen enemmän elämässäsi:

1. Rauhoittuminen

Vuonna 2009 tehdyn Sussexin yliopiston tutkimuksen mukaan lukeminen on tehokkain tapa selättää stressi. The Telegraphin mukaan lukeminen voittaa jopa muut suosikkiharrasteet, kuten musiikin kuuntelun, kahvin tai teen nauttimisen tai kävelemisen. Kun sydämen lyöntitiheyttä ja lihasten jännittyneisyyttä mitattiin, selvisi, että tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä kesti vain kuusi minuuttia rentoutua siitä, kun he alkoivat kääntelemään kirjan sivuja.

2. Aivojen tehokkaampi toiminta

Neurologian alan tieteellisen tutkimuksen mukaan elinikäinen lukeminen voi auttaa pitämään aivosi paremmassa kunnossa, kun saavutat vanhan iän. Tutkimuksessa oli 294 osallistujaa, jotka kuolivat keskimäärin 89 vuoden iässä. Nämä henkilöt olivat osallistuneet aivoja stimuloiviin harjoituksiin, kuten lukemiseen, aiemmin. Tutkimuksessa huomattiin, että henkilöiden kyvykkyys muistaa asioita oli parempi, kuin niiden, jotka eivät olleet lukeneet.

Lisäksi henkilöillä, jotka harjoittivat mieltään myöhemmällä iällä, oli 32 prosenttia alhaisempi mentaalisen puolen rappioituminen suhteessa niihin koehenkilöihin, jotka harjoittivat vain keskimääräista mentaalista aktivointia. Niillä, jotka harjoittivat aivojaan epäsäännöllisesti, oli puolestaan 48 prosenttia nopeampi aivojen rappioituminen suhteessa vertaisryhmään.

3. Alzheimerin taudin välttäminen

Vuoden 2001 National Academy of Sciences -tutkimuksen mukaan aivoja aktivoiviin harrasteisiin, kuten lukemiseen tai palapelin kokoamiseen, osallistuneilla aikuisilla oli pienempi todennäköisyys sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että kyse on kahden tekijän yhteydestä, ei syy-seuraus-suhteesta.

4. Sikeämpi uni

Monet asiantuntijat suosittelevat aloittamaan stressin vähentämiseksi jonkin säännöllisen rutiinin ennen nukkumaanmenoa. Tämän rutiinin tarkoituksena on rauhoittaa mieltä ja vihjata elimistöä siitä, että on aika rentoutua. Lukeminen voi olla hyvä rutiini älylaitteiden näpräämisen sijaan. Erityisesti elektronisten laitteiden kirkas valo kertoo aivoille, että on korkea aika herätä. Sen sijaan lukeminen tapahtuu nukkumisen kannalta suotuisammassa hämärämmässä valossa.

5. Empaattisuuden lisääntyminen

PLOS ONE -lehden tutkimuksen mukaan on hyvä kadottaa itsensä fiktiivisen kirjan uumeniin, sillä tämä voi lisätä empatiaasi. Hollantilaiset tutkijat suorittivat kaksi koetta. Tuloksien mukaan ihmiset, jotka siirtyivät emotionaaliseen tilaan fiktiivisen kirjan lukemisen myötä, kokivat myös empatian lisääntymistä kirjan lukemisen ulkopuolella.

6. Masentuneisuuden karkoittaminen

Itseapu-kirjojen lukeminen voi auttaa myös ihmistä itseään. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että itseapu-kirjojen lukeminen yhdistettynä tukeviin tunteihin, joissa kerrotaan, miten oppeja käytetään hyödyksi, johtaa vähäisempään masentuneisuuteen vuoden aikana.

Itseapu-kirjat voivat toimia myös aseena vakavampaa masentuneisuutta vastaan. Vuonna 2013 tehdyn Manchesterin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka kärsivät vakavasta masennuksesta, voivat hyötyä alhaisen intensiteetin tekijöistä, kuten itseapuun suunnatuista kirjoista ja interaktiivisista nettisivuista.

Lähde: Huffington Post