On yksilöllistä, miten nopeasti tunteita kehittyy jotakuta kohtaan ja kuinka nopeasti rakastuu.

Joku voi sanoa rakastuneensa vain parin viikon tapailun jälkeen, kun taas joku toinen on deittaillut kuukausia eikä vieläkään ole varma tunteistaan. Tässä ei ole mitään väärää, koska kuten sanottua: rakastuminen sekä sen nopeus on yksilöllistä.

Asiantuntijoiden mukaan rakastumisen nopeuden taustalla on muutamia yleisiä tekijöitä, kertoo Bustle. Parisuhdeterapeutti Aimee Hartstein kuitenkin muistuttaa, että jokainen ihminen ansaitsee vapauden rakastua omaa tahtiaan.

”Vaikka deittailemasi tyyppi kertoisi tunteistaan aikaisessa vaiheessa, ei sinun tarvitse alkaa kyseenalaistaa itseäsi ja tunteitasi. Kaikki ovat erilaisia”, hän sanoo.

Bustlen mukaan rakastumisen taustalla vaikuttavat myös monet tekijät, jotka eivät liity tunteiden kohteeseen mitenkään. Kykyyn rakastua vaikuttavat muun muassa omat arvot, mielenterveys ja hyvinvointi sekä millaisen kasvatuksen on saanut.

Mutta miksi jotkut sitten rakastuvat muita nopeammin? Bustle listasi viisi vaikuttavaa tekijää ja suomensimme ne alle.

Positiivisesti ajattelevat voivat rakastua nopeammin

Yleisesti positiiviset ihmiset saattavat kokea helpommaksi puhua itsensä optimistisempaan mielentilaan, ja Bustlen mukaan siihen sisältyy myös tunteet jotakuta toista kohtaan.

”Positiivinen ajattelu lisää kumppaniasi kohtaan tuntemaasi rakkautta useista syistä. Ensinnäkin jos ajattelet jo valmiiksi yleisesti positiivisesti, silloin todennäköisemmin huomaat ja arvostat kumppanisi ominaisuuksia, joita rakastat, sen sijaan, että pitäisit niitä itsestäänselvyytenä tai sivuuttaisit ne”, psykologi Yvonne Thomas selittää.

”Jos myös yleensä ajattelet positiivisesti, olet todennäköisemmin avomielinen niin yleisesti kuin kumppaniasi kohtaan kuin joku muu, joka ajattelee enemmän negatiivisesti tai jopa neutraalisti”, hän jatkaa.

Jos sinulla on tapana löytää hyvät puolet asioista, heijastuu se myös siihen, miten suhtaudut parisuhteisiin.

Miehet saattavat rakastua naisia nopeammin

The Journal of Scial Psychologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan miehet rakastuvat nopeammin kuin naiset. Tutkimuksessa myös ilmeni, että miehet kertoivat tunteistaan myös nopeammin. Bustlen mukaan kuitenkin jotkut asiantuntijat uskovat tämän liittyvän enemmän siihen, että miehet ovat varmempia näkemyksissään kuin että todella rakastuisivat nopeammin.

”Yleensä miehet nähdään vähemmän emotionaalisina ja he eivät välttämättä kyseenalaista tunteitaan yhtä paljon kuin naiset”, lisensoitui psykologi ja sertifioitu seksiterapeutti Rachel Needle kertoo.

”Toisaalta naiset todennäköisemmin analysoivat tunteitaan ja epäröivät ennen kuin kertovat rakkaudestaan. Näin ollen mies ei välttämättä ole rakastunut, mutta sanoo niin, kun tunteet ovat vahvoja ja hän uskoo olevansa rakastunut”, hän lisää.

Needlen mukaan vaikka monet 90-luvun romanttiset komediat antavat ymmärtää, haluavat monet miehet merkityksellisiä ihmissuhteita ja yhteyttä.

”Joskus he voivat rakastua nopeammin, mutta ei voi tietää, kuinka pitkään tunne kestää”, asiantuntija huomauttaa.

Suhteesi vanhempiisi vaikuttaa

Bustlen mukaan vaikka kytkös romanttisen kumppanisi ja vanhempiesi välillä ei välttämättä ole selvä, saatat silti etsiä tällaista yhteyttä. Riippue siitä, millaise välit sinulla oli vanhemman kanssa, voit olla enemmän tai vähemmän halukas rakastumaan.

”Ensisijainen laukaiseva tekijä rakastumiselle ja tietyn kumppanin valitsemiselle kumpuaa siitä, millaiset välit sinulla oli lapsuudessa huoltajiisi”, parisuhdeasiantuntija Harville Hendrix toteaa.

Jos välit eivät olleet hyvät lapsuudessa, saatat todennäköisemmin rakastua nopeammin ja toivoa ratkaisevasi huoltajiisi liittyvät ongelmasi romanttisten kumppanien kanssa. Hendrixin mukaan alitajunta haluaa palautaa tuon alkuperäisen yhteyden.

Psykologi Helen LaKelly Huntin mukaan se, mikä tuntuu rakkaudelta ensisilmäyksellä, voi kuitenkin olla ohimenevää aivokemiaa.

”Ihmiset kokevat intensiivistä vetovoimaa, joka saa endorfiinit ja dopamiinin virtaamaan, ja he yrittävät kiintyä tähän ihmiseen. Tämä psykologisesti palauttaa yhteyden lapsuudesta ja he tuntevat olevansa täysin elossa ja iloisesti rentoutuneita”, Hunt sanoo.

Tällaisen ”rakkauden” ongelma on se, että kumppanisi joutuu siinä rooliin, josta hän ei ole tietoinen eikä vastuussa. Huntin mukaan on tärkeä olla tietoinen odotuksista, joita laitat uudelle kumppanille, ja pitää silmällä merkkejä, että kohdistat häneen liikaa paineita.

Vanhempiesi keskinäisellä suhteella on väliä

Lisensoidun psykoterapeutti Terri Colen mukaan myös vanhempiesi keskinäiset vält voivat vaikuttaa siihen, miten avoin olet rakastumaan nopeasti.

”Meillä kaikilla on alitajunnassa ladatuksi rakkaussuunnitelmaksi kutsumani asia. Tämä koostuu siitä, mitä olet havainnoinut ja kokenut lapsuudessa romanttiseen rakkauteen liittyen”, Cole selittää.

”Nämä vaikuttavat tekijät sisältävät muun muassa maasi, kulttuurisi, perheesi, lähisukua ja yhteiskunnallisia normeja”, hän listaa.

Colen mukaan jos vanhempasi riitelivät paljon, saatat tiedostamattasi etsiä kumppania, jonka kanssa sinulla on jännitteitä, koska se luo saman mallin, jonka parissa kasvoit. Vastaavasti saatat tietoisesti etsiä kumppaneita, joiden kanssa sinulla ei ole jännitteitä, jotta vältät toistamasta negatiivista mallia, joka sinulla oli lapsena.

Voiko itseä opettaa rakastumaan?

Asiantuntijoiden mukaan rakastuminen voi viedä vähemmän aikaa, jos panostat siihen. Jos todella, todella haluat rakastua, on olemassa todisteita, että voit kouluttaa itsesi siihen.

Yksi esimerkki tästä on Arthur Aronin 36 kysymyksen kokeilu. Tässä kokeilussa kaksi ihmistä kysyi toisiltaan aina vain henkilökohtaisempia kysymyksiä 45 minuutin aikana ja lopuksi katsoivat toisinaan silmiin.

Bustlen mukaan kuusi kuukautta kokeilun jälkeen yksi osallistuneista pareista oli mennyt naimisiin, joten jotain oli selvästi tapahtunut. Avainasemassa on jakaa henkilökohtaisia asioita ympäristössä, jossa tuntee luottamusta ja tukea.

”Reciprocal escalating self-disclosure (vapaasti suomennettuna molemminpuolinen, kasvava itsestään kertominen) on tavallaan pitkä, hieno termi, jota sosiaaliset tieteilijät käyttävät. Kun olemme molemmat paljastaneet jotain heikkouksiamme / haavoittuvuuksia toisillemme, jos kaikki meni hyvin, tuntee sen jälkeen olonsa mukavaksi ja vo paljastaa vielä lisää heikkouksia ja haavoittuvaisuksia”, Yalen yliopiston psykologian professori Margaret Clark kertoo.

”Tunne siitä, että on tullut ymmärretyksi ja saanut validaatiota, on jotain, mistä ihmiset pitävät”, hän lisää.

Ja he saattavat pitää siitä niin paljon, että se voi johtaa rakastumiseen.

Kerroimme aiemmin, mitä tapahtuu, kun miehet rakastuvat – voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: Bustle