Monille on tullut koronapandemian aikana vieläkin pahempi riippuvuus matkapuhelimen käytöstä. Moni on pitänyt yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin matkapuhelimen ja sen mahdollistavien videopuhelujen avulla.

Tämä kaikki on johtanut siihen, että matkapuhelimien näyttöä tuijotellaan yhä enemmän, joka voi aiheuttaa monien muiden henkisten ja fyysisten oireiden lisäksi myös stressiä. Sitä voidaan kutsua myös nimellä laitestressi. Siksi olisi syytä yrittää vähentää tätä. Se kannattaa aloittaa näillä alla olevalla viidellä tavalla.

1. Älä nappaa matkapuhelinta käteen heti herätessäsi

Puhelimen tavoitteleminen heti heräämisen jälkeen saattaa tuntua vaarattomalta, mutta se on todennäköisesti merkki riippuvuudesta. Se lisää stressiä ja vähentää tuottavuutta. Pystytkö olemaan tarkistamatta puhelintasi ensimmäisen 15 minuutin aikana, kun olet herännyt? Vastaus tähän kertoo riippuvuudestasi jo paljon.

2. Älä käytä matkapuhelinta juuri ennen nukkumaanmenoa

Matkapuhelimen käyttö häiritsee yöunta ja unenlaatu huononee. Siksi sitä ei kannata käyttää viimeisten 45 minuutin aikana ennen nukkumaanmenoa.

3. Anna silmille taukoa työstä

Silmät ansaitsevat taukoja matkapuhelimen näytön tuijottamiselta. Yksi parhaimmista tavoista tehdä jotain hyvää silmille, on mennä tuijottamaan ikkunasta tai vaikka parvekkeelta ulos jonnekin kauas. Voit myös tuijotella jotain vihreää, joka rauhoittaa silmiä.

4. Mieti päivän aikana, onko näyttöä pakko tuijottaa jokaisella hetkellä

Päivän aikana on varmasti monta sellaista hetkeä, jolloin matkapuhelinta ei olisi pakko käyttää. Mieti millaisia nämä hetket ovat ja yritä olla käyttämättä sitä niinä hetkinä. Ja laita se myös välillä äänettömälle, koska jatkuva kilkatus siitä, että olet saanut viestin, sähköpostin tai muun aiheuttaa stressiä. Yksi hyvä keino olisi suorittaa päivän aikana kolme kertaa syvä hengitysharjoittelun sen sijaan, että käyttäisi matkapuhelinta.

5. Älä käytä matkapuhelinta aina silloin, kun sinulla ei ole muutakaan tekemistä

Käytätkö matkapuhelinta, jotta sinulla ei olisi tylsää? Silloin kannattaisi tehdä jotain muuta, jos sinulla on kerran ylimääräistä aikaa. Tee jotain, joka tekee sinulle hyvää. Käy lenkillä tai juttele perheesi kanssa.

Lähde: Indian Express