Nämä asiat on parempi pitää pois sängystäsi ja makuuhuoneestasi, jotta nukut paremmin.

Hyvät yöunet eivät vaadi paljoa; vain viileän, pimeän ja hiljaisen makuuhuoneen, joka tuntuu rauhaisalta lepopaikalta neljän seinän ulkopuolella olevalta kiireiseltä maailmalta. Sitten on taas asioita, joilla ei ole sijaa makuuhuoneessa – saati sitten sängyssäsi.

Huffington Post listasi viisi asiaa, joita sänkyyn ei ainakaan kannata ottaa mukaan.

1. Puhelimesi

Tekosyitä puhelimen pitämiselle sängyn lähellä on monia: se toimii herätyskellona, et vahingossakaan ole huomaamatta, jos joku soittaa tai pidät Instagramin tai muun vastaavan palvelun selailusta juuri ennen nukahtamista. Mutta siinä missä tekosyitä on monia, on myös monia syitä, miksi puhelin pilaa yöunesi. Selvin niistä on se, että joka kerta, kun puhelin piippaa tai värisee, unesi häiriintyy. Sen lisäksi puhelimesta erittyvä valo voi aiheuttaa ongelmia, koska älylaitteiden keinotekoinen sininen valo häiritsee kehon unta aiheuttavaa hormonia, melatoniinia. Jos käytät puhelintasi liian lähellä unille menoa, nukahtaminen vaikeutuu. Jätä siis puhelimesi toiseen huoneeseen ja laita sen hälytysääntä vain isommalle.

2. Työt

Ensinnäkin tekisit töitäsi todennäköisesti kannettavalla tietokoneella tai tabletilla, jotka erittävät samaista keinotekoista sinistä valoa kuin puhelimet. Sen lisäksi jos menet ja muutat unen tyyssijasi työntekopisteeksi, aivosi odottavat sinun tekevän töitä siinä tilassa nukkumisen sijaan.

3. Lemmikit

Monen lemmikkejä omistavan mielestä on mukavaa, kun oma karvavauva nukkuu samassa sängyssä, mutta se aiheuttaa kuitenkin vain häiriöitä nukkumiseesi. Heräät todennäköisesti joka kerta, kun lemmikki liikkuu tai päästää ääniä. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan noin 30 prosenttia lemmikkinsä kanssa nukkuvista herää vähintään kerran yössä. Lemmikien mukana sänkyyn tulee myös pölyä ja hilsettä, mitkä voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

4. Ruoka

Aamupala sängyssä voi kuulostaa kivalta, mutta siitä aiheutuvat muruset ei niinkään. Jo hygieniasyistä ruoka ei kuulu makuuhuoneeseen eikä syöminen siellä sovi unirutiineihinkaan. Asiantuntija suositteleekin pitämään makuuhuoneen pyhitettynä vain nukkumista ja lepoa varten.

5. Kirjat

Monilla on tapana lukea jonkin verran sängyssä ennen nukahtamista. Uniasiantuntijat ovat kuitenkin toistuvasti painottaneet, että makuuhuonetta pitäisi käyttää vain kahteen asiaan: nukkumiseen ja seksiin. Jos luet jännittävää, liikuttavaa tai millä tahansa muulla tavalla stimuloivaa teosta, saatat piristää itseäsi rauhoittumisen sijaan – tämän monet ”Vielä yksi luku loppuun” -ajattelutapaan sortuvat ovat varmasti huomanneet. Jännittävät, tunteelliset ja älyllisesti haastavat toimet ennen unille menoa voivat johtaa huonolaatuiseen uneen. Lukemalla jotain kevyttä voi kuitenkin hyvin rentoutua ennen sänkyyn menoa, kunhan lukemisen pitää makuuhuoneen ulkopuolella.

Lähde: Huffington Post