11 faktaa, joita et luultavasti tiennyt prinsessa Dianasta

Walesin prinsessa Dianan kuolemasta tulee kuluneeksi 22 vuotta elokuun viimeisenä päivänä.

Traaginen auto-onnettomuus tuntui koskettaneen ihmisiä ympäri maailmaa, ja muoti-ikoninakin pidetyn prinsessan tarina kiehtoo ihmisiä yhä vieläkin. Inspiroivan ja empaattisen Dianan muistoa kunnioittaen keräsimme listan yhdestätoista vähemmän tunnetusta faktasta, jotka valottavat prinsessan elämää meille hiukan lisää.

1. Myönsi olevansa huono oppilas

Diana ei läpäissyt yläasteelta ja lukiosta poistuville kuuluvaa standardia testiä, mutta se ei estänyt häntä suhtautumasta asiaan huumorilla: hän oli yleensä ensimmäinen, joka vitsaili huonosta akateemisesta menestyksestään.

2. Oli ensimmäinen kuninkaallinen, jolla oli tavallinen kihlasormus

Lähes jokaisella kuninkaallisen perheen naisella on mittatilaustyönä valmistetut kihlasormukset, mutta Diana valitsi omansa Garrardin katalogista. Tuo 12 karaatin safiiri, joka oli reunustettu timanteilla, ei toki häviä upeudessaan mittatilaussormuksille, ja nykyään se koristaakin Cambridgen herttuatar Catherinen sormea.

3. Hääpuku oli kuninkaallisen historian pisin.

Ennen hääpäiväänsä Diana vietti viisi kuukautta sovitellen pöyheää häämekkoaan, johon kuului 7,6-metrinen laahus. Dianan oli harjoiteltava myös puvun kanssa kävelemistä ennen h-hetkeä.

4. Dianan isoäiti kuului prinssi Charlesin isoäidin hoviin.

Dianan äidinäiti Ruth Roche, joka tunnettiin Lady Fermoyna, oli kuningatar Elisabet I:n läheinen ystävä ja uskottu koko tämän hallinnon ajan. Useiden huhujen mukaan parivaljakko järjesti Dianan ja prinssi Charlesin avioliiton, mutta todellisuus on toinen, sillä Lady Fermoy neuvoi Dianaa välttämään avioliiton.

5. Kutsui supermallin palatsiin.

Dianalla oli paljon kuuluisia ystäviä, joten ei ehkä kuulosta kummalliselta, että hän kutsui kerran supermalli Cindy Crawfordin Kensingtonin palatsiin. Kutsu ei kuitenkaan ollut Dianaa itseään varten – hän halusi yllättää vanhimman poikansa Williamin, jonka oli kuullut ihastuneen Cindyyn.

6. Kasvoi ulos ballerinaunelmastaan.

Diana tanssi balettia pienestä asti, mutta kasvoi kirjaimellisesti ulos harrastuksestaan, kun hänen pituutensa ylitti perinteisen ballerinan mitat reilusti. Diana oli noin 178 senttimetriä pitkä. Myöhemmin Diana kanavoi menetettyä unelmaansa ryhtymällä Englannin kansallisbaletin innokkaaksi kannattajaksi.

7. Charles tapaili alun perin Dianan siskoa.

Diana oli vain 16-vuotias tavatessaan prinssi Charlesin ensimmäisen kerran perhetapaamisessa, johon prinssi saapui Dianan vanhemman siskon Sarahin kanssa. Sarah ei kantanut kaunaa Dianan ja Charlesin suhteesta, vaan kertoi mielellään muille saattaneensa heidät yhteen.

8. Diana ei luvannut olla kuuliainen miehelleen.

Brittiläisessä vihkivalassa vaimo vannoo kuuliaisuuttaan miehelleen, mutta tämä osuus oli poistettu Dianan valasta. Myös William ja Kate vannoivat myöhemmin saman valan.

9. Työskenteli monessa tavallisessa työssä ennen kuninkaallisuuttaan.

Valmistuttuaan ruotsalaisesta koulusta, jonne hänen isänsä oli hänet lähettänyt, Diana työskenteli muun muassa taloudenhoitajana ja lastenvahtina ennen kuin asettui aloilleen lastentarhan opettajaksi. Diana vastasi myöntävästi Charlesin kosintaan vain 19-vuotiaana.

10. Prinssi William inspiroi Dianan hyväntekeväisyystyötä.

Vähän ennen kuolemaansa vuonna 1997 prinsessa Diana myi useita ikonisia pukujaan kerätäkseen rahaa AIDS-järjestöille, koska hänen poikansa William ehdotti sitä. Ei liene yllättävää, että molemmat Dianan pojat, Willian ja Harry, ovat jatkaneet äitinsä hyväntekeväisyystyötä ja keränneet rahaa useille samoille järjestöille kuin Diana.

11. Dianan viimeinen leposija on saari.

Diana on haudattu perheen maille, sillä hänen sisarensa tahtoi varmistaa, että William ja Harry saattavat vierailla haudalla rauhassa, turvassa uteliailta katseilta.

Lähde: Little Things