Siivotessa saattaa tulla eteen varsin pulmallisia tilanteita.

Toisinaan kotiaan siivotessa voi tulla vastaan peräti siivouskatastrofeja, joiden ratkaisemiseksi joutuu etsimään apua sekä vinkkejä internetin syövereistä. Koska erilaisia siivouspulmia voi sattua ihan kenelle tahansa, päätti Money-sivuston kotivakuutusryhmä selvittää, minkälaisiin siivouskatastrofeihin haetaan eniten neuvoja Googlesta ja miten ne ratkaistaan.

Selvitystä varten tehtiin ensin taustatyötä hakemalla erilaisista artikkeleista yleisimpiä siivouskatastrofeja. Sen jälkeen jokaiselle pulmatilanteelle selvitettiin SEMRushin työkalun avulla keskimääräisten internethakujen määrä, joiden perusteella tilanteet laitettiin järjestykseen yleisimmästä vähiten yleisimpään.

Näin saatiin yleisimpien siivouspulmien tai -katastrofien top 10, joka näyttää tältä (niiden ratkaisut löydät listan jälkeen):

  1. Tukossa oleva viemäri, keskimäärin 17 300 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  2. Lemmikkien karvat, keskimäärin 15 200 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  3. Kalkinpoisto, keskimäärin 14 400 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  4. Saumat, keskimäärin 12 400 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  5. Likainen vessanpönttö, keskimäärin 10 800 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  6. Tahrat matolla, keskimäärin 6 200 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  7. Lohjennut maali, keskimäärin 5 800 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  8. Vesitahrat, keskimäärin 3 900 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  9. Likaiset ikkunat, keskimäärin 2 600 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua
  10. Lohjenneet kaakelit, keskimäärin 1 300 maailmanlaajuista kuukausittaista hakua

Selvityksen mukaan siis tukossa oleva viemäri on yleisin siivouspulma. Moneyn kotivakuutusryhmä suosittelee ratkaisemaan tämän niin, että kaadat kuuma vettä viemäriin ja laitat perään ruokasoodaa sekä etikkaa, annat sen vaikuttaa 30 minuuttia ja lisäät vielä lisää kuumaa vettä.

Toiselta sijalta löytyy lemmikkien karvat, joita voi olla viheliäinen saada pois esimerkiksi vaatteista. Näppärä tapa on käyttää apuna kumihanskoja, koska kumin harjautuessa pitkin vaatteita, se nappaa ei-toivotut karvat mukanaan.

Kolmantena on kalkinpoisto, johon Moneyn mukaan simppeli ratkaisu on käyttää ruokasoodan ja etikan sekoitusta, jonka antaa vaikuttaa ongelmakohdissa 10 minuuttia. Saumojen puhdistaminen on neljäntenä, ja tähän auttaa niiden käsittely vanhalla hammasharjalla kera valkaisevan hammastahnan.

Viidentenä on monille tuttu likainen vessanpönttö, jonka DIY-puhdistustapana voi käyttää eteerisiä öljyjä ja/tai ruokasoodan ja etikan sekoitusta. Mattotahrat sen sijaan talttuvat, kun käsittelet niitä (blotting) kirkkaalla vodkalla tai jopa valkoviinillä, mutta älä hinkkaa tai hiero tahroja.

Lohjennutta maalia ja laattoja

Loppupäästä, seitsemänneltä sijalta löytyy lohjennut maali. Moneyn asiantuntijoiden mukaan tämä pulma ratkeaa niin, että levität lastalla ohuesti tasoitetta vahingoittuneille kohdille ja toistat ohuita kerroksia kunnes lopputulos on yksi yhteen maalattujen kohtien kanssa.

Kahdeksantena on vesitahrat esimerkiksi peileissä, minkä saa ratkaistua levittämällä sheivausvaahtoa ja antaa sen vaikuttaa 15 minuuttia ennen kuin pyyhkii pinnan puhtaalla liinalla. Yhdeksäntenä on likaiset ikkunat, joiden käsittelyyn Moneyn asiantuntijat suosittelevat etikkaseosta, koska se poistaa lian ja tahrat nopeasti.

Viimeiseltä sijalta löytyy lohjenneet kaakelit tai laatat. Moneyn mukaan yksinkertaisin apukeino tähän on käyttää tavallista hammastahnaa, jota puristat hieman laatalle ja levität lohjenneeseen kohtaan – varmista vain, että hammastahnan sävy sopii kaakeliin tai laattaan.