Nyt on se vuodenaika, kun kaamosmasennus voi iskeä. Sitä ei aina huomaa tai sen aiheuttamat oireet tulee pistettyä jonkin toisen syyn piikkiin.

Huffpost -sivustolla esitellään 6 merkkiä, joista voit tunnistaa kaamosmasennuksen. Se alkaa yleensä syksyllä, kestää koko pitkän talven ja loppuu keväällä, kun on taas valoisaa. Mietitkö jo, että onko sinulla vain lievää kaamoksesta aiheutuvaa masennusta vai sen vakavampi muoto? Nyt on aika selvittää, miten se voi oireilla.

1. Tunnet jatkuvaa alakuloisuutta talvikuukausien ajan

Sinulla saattaa myös olla toivottomuuden tai avuttomuuden tunteita tänä aikana. Toiset voivat kokea tämän käänteisenäkin eli heitä masentaa pahimmillaan silloin, kun on kevät ja kesä.

2. Ruokahalusi on muuttunut

Muutokset syömisessä, kuten syöminen tavallista enemmän tai paljon herkkuja, voivat myös viitata myös tähän suurempaan ongelmaan. Kaamosmasennus lisää hiilihydraattihimoa. Siksi myös paino voi nousta talven aikana.

3. Et ole innoissasi asioista, joista aiemmin nautit

Et ehkä välitä lempiharrastuksista yhtä paljon kuin esimerkiksi kesäaikaan. Myös ilontunne voi vähentyä sekä halusi harrastaa seksiä.

4. Olet uupunut, riippumatta siitä kuinka paljon nukut

Saatat nukkua normaalia enemmän, mutta silti sinulla on vaikeuksia nousta aamuisin sängystä tai olet koko päivän väsynyt. Jos nukut paljon päivällä tai nukut öisin todella monta tuntia, kannattaisi selvittää, että johtuuko se kaamosmasennuksesta.

5. Olet normaalia ärtyisämpi

Oletko huomannut, että hermostut helpommin kuin yleensä? Sekin voi olla kaamosmasennuksen yksi oire.

6. Et pysty keskittymään kunnolla tehtävien tekemiseen

Fyysisen uupumuksen lisäksi saatat myös olla henkisesti loppuun palanut. Sinun voi olla vaikea käsitellä keskittyä asioihin ja teet asiat normaalia hitaammin. Nämäkin voivat olla kaamosmasennuksen oireita.

Torju kaamosmasennusta näillä tavoilla

Voit yrittää torjua kaamosmasennuksen oireita. Käy ulkoilemassa, kun on se päivän lyhyt valoisa hetki, jos et asu täyden kaamoksen keskellä. Tämän sijaan voit myös käyttää apuna keinotekoisia valonlähteitä esimerkiksi kirkasvalolaitteita.

Pidä kiinni unirytmistäsi ja harrasta liikuntaa. Ravinto on myös tärkeässä osassa. Vaikka tekisikin mieli vain epäterveellistä ravintoa, älä anna periksi. Jos tuntuu, että selviä oireistasi yksin, voisi olla aika käydä keskustelemassa asiasta terapeutin kanssa.

Lähde: Huffpost