Torstaina 17. syyskuuta vietetään vuosittaista WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää, jonka teemana on tänä vuonna äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.

Synnytysten turvallisuus on Suomessa maailman huippuluokkaa, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Silti Suomessakin tapahtuu hoitovirheitä.

Valvira selvittää vuosittain keskimäärin seitsemän raskauden aikaiseen hoitoon tai synnytykseen liittyvää asiaa, joissa epäillään hoitovirhettä. Määrä on pysynyt samana vuodesta toiseen.

Hoitovirhe-epäilyt ovat harvinaisia, kun niiden määrän suhteuttaa syntyvien lasten määrään. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi vuonna 2020 Suomessa syntyi 46 463 lasta.

Valviran mukaan potilasturvallisuuden kehittämistyötä on kuitenkin syytä edelleen jatkaa.

”Jokainen hoitovirhe on liikaa ja lapsen kuolemaan tai vammautumiseen liittyvä inhimillinen tragedia on suuri”, ylitarkastaja Leena Kinnunen toteaa tiedotteessa.

Vakavimmat asiat Valviran käsittelyssä

Suomessa Valvira käsittelee vakavimmat valvonta-asiat, joissa hoitovirheen epäillään aiheuttaneen potilaan kuoleman tai vakavan vammautumisen. Aluehallintovirastot käsittelevät muut raskauden tai synnytyksen aikaiseen hoitoon liittyvät asiat.

Yleensä hoitovirhe-epäily tulee Valvirassa vireille synnyttäjän tekemänä kanteluna. Kantelu voi koskea esimerkiksi synnytyksen hoitoa synnytyssairaalassa tai raskaudenaikaista hoitoa ja sikiön kohdunsisäistä kuolemaa.

Valvira kertoo todenneensa valtaosassa selvitetyistä valvonta-asioista synnytyksen tai raskauden seurannassa ja hoidossa epäasianmukaisuutta. Noin kahdessa kolmesta tapauksesta epäasianmukaisuus on liittynyt sikiön sykekäyrän tulkintaan tai seurantaan.

Valviran mukaan muita potilasturvallisuuteen liittyviä tunnistettuja riskitekijöitä ovat olleet muun muassa ponnistusvaiheen pitkittyminen, tiedonkulkuongelmat, ulkomaalaisia potilaita koskevat kieli- ja kommunikaatio-ongelmat, kiireinen yöaika sekä puutteelliset potilasasiakirjamerkinnät.

Ylitarkastaja Leena Kinnunen on avannut synnytysten turvallisuutta Suomessa enemmän blogitekstissä Valviran sivuilla. Voit lukea aiheesta enemmän täällä.