Ravintolassa käyminen kuuluu osaksi monien ihmisten elämää.

Ravintolassa käyminen ja syöminen ei ole mitään rakettitiedettä. Tästä huolimatta moni saattaa syyllistyä tiettyihin tekoihin, jotka saavat asiakasta palvelevat tarjoilijat näkemään punaista.

Kaksi newyorkilaisissa huippuravintoloissa työskentelevää tarjoilijaa on paljastanut PureWow’lle esimerkkejä asiakkaiden ärsyttävistä tavoista. Seuraavan kerran siis kun käyt ravintolassa, koeta välttää näitä tekoja:

Kasaat tyhjiä lautasia

Kenties kuvittelet helpottavasi näin tarjoilijan työtä. Tarjoilija on kuitenkin ammattilainen, joka hallitsee astioiden kasaaminen niin, että ne kulkeutuvat ehjinä takaisin keittiöön ja pesuun.

Valitat kylmästä ruoasta, kun olet itse antanut sen seistä pöydällä

Annoksesi on tullut pöytään kuumana, mutta kun olet kuvannut sen somea varten, ylistänyt annoksen herkullista ulkonäköä ja vielä tovin jutellut pöytäseurueesi kanssa, on se jäähtynyt. Tämä ei ole tarjoilijan tai keittiön vika, joten älä lähetä annostasi takaisin, ellei se ollut suoraan keittiöstä tullessaan tarkoituksetta kylmä.

Lähetät ruoan takaisin, jos seuralainen on vessassa

Tässähän on hyvät tarkoitusperät: annos on pöydässä, mutta syöjä on puuteroimassa nenäänsä. Jos kuitenkin lähetät annoksen takaisin keittiöön lämpölampun alle, tukit koko keittiön virtaa. Annos on yhtä maukas, vaikka se odottaisikin hetken pöydässä, että syöjä palaa vessasta.

Odotat synttärijälkkäriä, jota et ole pyytänyt

Siitä ei ole haittaa, jos mainitset syntymäpäivän varausta tehdessä, mutta älä odota saavasi automaattisesti kakkupalaa ellet ole erityisesti pyytänyt sellaista. Tarjoilija ei osaa lukea ajatuksia ja hän voi olettaa, että jälkiruoka on tarkoitus syödä muualla, jos sitä ei ole mainittu.

Pyydät jotain ilmaista, kun on jokin erityistilaisuus

Sinulla ja kumppanillasi on 5. hääpäivä, hienoa! On kuitenkin mahdollista, että ravintolassa on muitakin asiakkaita, jotka juhlistavat jotain erityistä. Älä siis odota saavasi juhlajuomaa tuosta noin vain, ellet ole sitä erikseen pyytänyt tai odota, että juhlan kunniaksi juomatilaus jätetään pois laskusta.

Juttelet tarjoilijan kanssa kiireisenä aikana

Tarjoilija haluaa, että kokemuksesi ravintolassa on huippuluokkaa. Onhan se ilahduttavaa, että koet olosi niin mukavaksi, että alat kertoa päivästäsi hänelle. Muista kuitenkin, että tarjoilijalla on muitakin pöytiä huolehdittavana ja jutustelutuokiosi hidastaa hänen työtään. Toisinaan tarjoilijat haluavat vain palvella sinua hyvin ja pitää palvelun kulkevana.

Jatkat tarjoilijan jututtamista hänen vapaa-ajalla

Ehkä tarjoilijasi oli todella puhelias. Ehkä hän kuunteli parisuhdehuoliasi, oli samaa mieltä kanssasi ikävästä työkaveristasi ja ilahdutti sinut antamalla juoman talon piikkiin. Mutta jos hän ei ole itse tehnyt täysin selväksi, että on halukas jatkamaan jutustelua myöhemminkin, älä yritä jututtaa häntä, kun kohtaat hänet jossain ravintolan ulkopuolella. Hän saattaa vain olla todella ystävällinen tai todella, todella hyvä työssään.

Valitat odotusajasta, kun et tehnyt varausta

Etenkin ruuhka-aikaan voi joutua odottamaan vapaata pöytää, jos ei ole tehnyt varausta. Tämä ei ole tarjoilijan vika, joten älä pura sitä häneen.

Ärsyynnyt, jos sinua pyydetään käyttämään kasvomaskia

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet ravintoloiden toimintaan. Tällä hetkellä maskipakkoa ei ole, mutta jos ravintola pyytää asiakkaitaan käyttämään maskia sisätiloissa annoksia odotellessa, kunnioita pyyntöä ja älä suutu tarjoilijallesi.

Lähde: PureWow