Napa voi kerätä paljon likaa, ja jos sitä ei puhdista kunnolla, voi se johtaa ällöttäviin seuraamuksiin.

Napa pitäisi puhdistaa siinä missä kaikki muutkin osat kehoa. Muuten navan alueelle voi kehittyä pahoja hajuja ja tulehduksia, muistuttaa Women’s Health.

”Terveyspalvelujen tarjoajat ovat poistaneet navoista ’kasvustoa’, joka on osoittautunutkin bakteerien, lian, hien, saippuan, voiteiden ja nukan sekoitukseksi. Voi nolottaa mennä lääkäriin ihosyöpäepäilyjen takia ja lopputulos onkin vain vuosien liat navassa”, ihotautilääkäri Alexandria V. Booth sanoi.

Vaikka napa olisi sisäänpäin kääntynyt eikä olisi alkanut lian ynnä muun takia muuttua ulospäin kääntyneeksi, on silti hyvin mahdollista, että napasi on likaisempi kuin tiedät. Pohjois-Carolinan osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan navan alueella kuhisee 67 erilaista bakteeria.

Tästä syystä onkin tärkeää puhdistaa napa oikein. Boothin mukaan pelkkä suihkussa käyminen poistaa osan bakteereista, nukasta ynnä muusta, mutta jos napasi on sisäänpäin kääntynyt, kannattaa se puhdistaa kerran viikossa vanupuikolla, jossa on vettä ja saippuaa – ulospäin kääntyneen navan voi puhdistaa saippuaisella pesulapulla.

Jos napasi kunto on kuitenkin lähtenyt jo pois hallinnasta – eli et pääse hajusta tai tulehduksesta eroon puhdistamalla sitä itse – on silloin parempi käydä lääkärin pakeilla, jotta hän voi hoitaa napasi kuntoon kunnon välineillä.

Lähde: Women’s Health