Aurinkolasit ovat yksin kesän olennaisimpia ja tärkeimpiä asusteita; silmät on syytä suojata.

Milloin viimeksi olet päivittänyt aurinkolasisi? Kesän kynnyksellä kannattaa muistaa tarkastaa, missä kunnossa omat aurinkolasit ovat ja päivittää ne uusiin.

Aurinkolasit ovat nimittäin paljon muutakin kuin loppusilaus asukokonaisuudelle. Laadukkaat aurinkolasit ehkäisevät Specsaversin mukaan silmäsairauksia sekä suojaavat herkkää silmänympärysihoa.

Alta löydät viisi syytä, miksi aurinkolasit kannattaisi päivittää uusiin ennen kuin kesä aurinkoisine päivineen alkaa.

Silmien suojaaminen yhtä tärkeää kuin ihon suojaaminen

Specsaversin mukaan UV-säteily voi aiheuttaa esimerkiksi valonarkuutta, päänsärkyä tai tilapäisen tulehdustilan sarveiskalvoon. Pidemmällä aikavälillä UV-säteille altistuminen lisää riskiä monien silmäsairauksien, kuten silmänpohjan rappeuman ja harmaakaihin kehittymiseen.

”Harmaakaihi on sinällään aivan luonnollinen vaiva silmien ikääntyessä, mutta liiallinen UV-säteilylle altistuminen nuorena voi aikaistaa sen kehittymistä”, Forumin ja Triplan Specsavers-yrittäjä Jaana Ylätalo kertoo.

”Silmät kannattaa suojata aurinkolasein ja silmänympärysiho tuplasuojata vielä silmänympärysvoiteella, jossa on mukana aurinkosuoja”, hän muistuttaa.

Aurinko- ja silmälasit kannattaa aina hankkia optikkoliikkeestä. Ylätalon mukaan EU:n ulkopuolelta ostetuissa aurinkolaseissa ei välttämättä ole 100-prosenttista UV-suojaa ja yleisesti torilasien linssit voivat olla optiikaltaan heikkolaatuiset.

”Joskus niistä voi aiheutua jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, kun pupilli laajenee tummien lasien takana, mutta linssi ei suodata haitallisia säteitä”, Ylätalo painottaa.

Oikeanlaisista linsseistä enemmän hyötyä

Vastoin yleistä harhaluuloa aurinkolasien linssien värillä ei ole mitään tekemistä UV-suojan kanssa, vaan ne kertovat muista ominaisuuksista. Specsaversin mukaan linssin väri kannattaa valita siis sen mukaan, missä laseja aikoo käyttää.

”Esimerkiksi harmaan linssin läpi katseltuna maisema muuttuu vähiten, kun taas ruskea tai punaruskea linssi parantaa kontrastia ja ehkäisee häikäisyä hyvin. Värilliset linssit myös suodattavat sinistä valoa, vähentäen kontrastivääristymiä ja näyttäen kohteet luonnollisempina kirkkaassa auringonpaisteessa”, Ylätalo sanoo.

”Polarisoivat linssit taas poistavat heijastuksia, jotka tulevat vaakasuuntaisista pinnoista, kuten tiestä, vedenpinnasta ja lumesta. Lisäksi ne parantavat kontrastia, värinäköä, yleistä näkyvyyttä ja näkömukavuutta”, hän listaa.

Tyylistä ei tarvitse tinkiä voimakkuuksilla varustettuja käyttäessä

Silmälasien käyttäjille Ylätalo suosittelee voimakkuuksilla varustettuja aurinkolaseja. Itselleen mieleisen aurinkolasityylin voi rakentaa valitsemalla omat suosikkikehykset ja yhdistämällä ne mieleiseen linssiväriin.

Ajankohtaisia trendejä linsseissä ovat esimerkiksi räväkät trendivärit pinkki, sininen ja keltainen sekä tyylikkäät ja käytännölliset liukuvärjätyt linssit.

”Omilla voimakkuuksilla varustetut aurinkolasit ovat kätevät niille, joilla on muutenkin käytössä moniteho- tai kaukolasit. Nykyään aurinkolasilinssien vahvuudet eivät ole kustannuskysymys, vaan sopivat linssit saa edullisesti”, Ylätalo toteaa ja lisää:

”Myös useimmista silmälasikehyksistä on mahdollista tehdä aurinkolasit – ja toisinpäin.”

Hyvin istuvia aurinkolaseja jaksaa käyttää koko päivän

Specsaversin mukaan aurinkolasit joutuvat kestämään kovempaa käsittelyä kuin tavalliset silmälasit, minkä vuoksi aurinkolasien kehykset ovat usein silmälaseja tukevammat, jotta lasit kestävät käytössä. Optikkoliikkeestä hankittujen aurinkolasien kestävät kehysmateriaalit takaavat myös sen, että lasien istuvuus voidaan hienosäätää kantajalleen sopivaksi.

”Laadukkaat aurinkolasit ovat kaarevat ja istuvat, ja niiden linsseissä on 100-prosenttinen UV-suoja. Kannattaa kokeilla erilaisia aurinkolasimalleja ja valita omaan tyyliin istuvat lasit”, Ylätalo suosittelee.

Suoja myös katu- ja siitepölyltä

Keväällä katupöly kiusaa kaikkien silmiä ja samaan aikaan allergikot kärsivät siitepölyn aiheuttamista oireista pitkälle kesään. Silmien ärsyyntymisen kestosta voi päätellä, onko häiritsevänä tekijänä siitepöly vai katupöly; jos oireet eivät häviä ulkoa sisälle siirryttäessä, on aiheuttajana todennäköisesti siitepölyn allergeeni.

”Ulkona liikkuessa aurinkolasit voivat estää pölyn pääsyn silmiin, joten tyylikkäistä laseista on myös hyötyä allergiakaudella”, Ylätalo sanoo.

”Jos tietää silmien kutisevan, kannattaa mukana kantaa myös silmätippoja, joiden avulla silmiä voi huudella, jotta pöly ja allergeenit lähtevät silmistä”, hän vinkkaa.

Kerroimme aiemmin, millaiset kehykset korostavat parhaiten kasvonpiirteitäsi. Lisäksi kerroimme, miten aurinkolasien käyttö voi tehdä sinusta viehättävämmän muiden silmissä.