Välilihan hierominen kannattaa aloittaa raskauden lopulla ja tehdä sitä päivittäin synnytykseen asti.

Vaikka luultavasti jokainen synnyttävä nainen haluaisi niiltä välttyä, ovat synnytysrepeämät välilihan alueella varsin yleisiä. Repeämiä voi kuitenkin koettaa ehkäistä hieromalla välilihaa.

Asiantuntijoiden mukaan peräti yhdeksän naista kymmenestä saa jonkinasteiden repeämän ensimmäisen alatiesynnytyksen yhteydessä, kertoo The Sun.

”Se on hieman vähemmän yleistä äideille, jotka ovat synnytäneet alateitse aiemmin”, synnytyslääkäri ja gynekologi Ranee Thakar kertoi.

Repeämiä tapahtuu emättimen ja peräaukon välillä, koska syntyvä vauva venyttää emätintä. Repeämät luokitellaan niiden vakavuuden mukaan neljään kategoriaan, ensimmäisen asteen repeämästä neljännen asteen repeämään.

Thakarin mukaan repeämät ovat usein lieviä ja parantuvat nopeasti itsestään, mutta joidenkin kohdalla tarvitaan tikkejä ja vaikeammissa repeämissä tarvitaan korjausleikkaus.

Näin välilihan hieronta tehdään

Välilihan alueen hieronta voi auttaa ehkäisemään synnytysrepeämiä etenkin ensisynnyttäjillä, mutta myös aiemmin synnyttäneille äideille siitä voi olla hyötyä. The Sunin mukaan hieronta aloitetaan raskausviikolla 35 ja sitä tehdään päivittäin siihen asti, että vauva syntyy.

Odottava äiti voi hieroa välilihaa itse, jos se on mahdollista, tai pyytää kumppaniaan apuun. Thakar antoi The Sunille ohjeet, miten välilihan hieronta tehdään ja suomensimme hänen neuvonsa alle:

  • Ota lämmin kylpy

Lämmin kylpy ennen hierontaa voi auttaa rentouttamaan välilihan ympärillä olevia lihaksia.

  • Ota mukava asento

On tärkeää olla mahdollisimman rentona, joten mukava ja vakaa asento on suositeltavaa. Yleensä hieronta on hyvä tehdä sängyllä tai lattialla.

  • Varmista, että kynnet ovat lyhyet

Emättimen ja välilihan alue on todella herkkä, joten on parasta huolehtia siitä, että kynnet on leikattu lyhyeksi.

  • Käytä öljyä

Thakarin mukaan esimerkiksi E-vitamiiniöljyä, manteliöljyä tai oliiviöljyä laitetaan sormiin ennen hierontaa. Sormet laitetaan emättimeen hieronnassa.

  • Paina hellästi

Hieronnassa emättimen suuta painetaan hellästi alas kohti peräaukkoa sekä sivuille peukaloilla. Venytystä pidetään noin minuutti, jolloin pitäisi tulla venyvä tunne. Emättimen suun alapuolta hierotaan hellästi u-kirjaimen muotoisella liikkeellä noin 2-3 minuuttia ja tämä toistetaan 2-3 kertaa.

  • Hiero päivittäin

Hieronta kannattaa toistaa päivittäin tai aina, kun mahdollista. The Sunin mukaan välilihan alueella saattaa tuntua enemmän joustavuutta vasta parin viikon päivittäisen hieronnan jälkeen.

”Jos naisella on mitään huolia tai haluaisi saada opastusta tähän hierontaan, voi hän ottaa sen esiin lääkärinsä kanssa tai neuvolassa”, Thakar huomautti.

Muitakin tekniikoita

Jos välilihan hierominen ei kuulosta omalta jutulta, on olemassa myös muita tapoja, joilla synnytysrepeämiä voi koettaa ehkäistä.

”Välilihaa voidaan painaa synnytyksen aikana jollakin lämpimällä, kun vauvan pää venyttää välilihan aluetta, mikä voi myös auttaa ehkäisemään vakavaa repeämää”, Thakar kertoi.

”Synnytyksessä terveydenhuollon ammattilainen voi myös tukea välilihaa samalla, kun vauva syntyy”, hän lisäsi.

Thakar suosittelee ottamaan repeämiin liittyvät huolet tai kysymykset puheeksi oman lääkärin kanssa.

Lähde: The Sun