Vaivaavatko kovat PMS-oireet? Voit olla alttiimpi verenpainetaudille

Pahoista PMS-kivuista kärsivillä naisilla on todettu suurempi todennäköisyys kohonneeseen verenpaineeseen.

Aivan kuin krampit ja mielialan vaihtelut eivät olisi jo tarpeeksi, tuo tutkimus huonoja uutisia kovista PMS-oireista (kuukautisia edeltävä oireyhtymä, premenstruaalisyndrooma) kärsiville naisille. American Journal of Epidemiologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan heillä on todennäköisemmin korkea verenpaine tai verenpainetauti myöhemmällä iällä.

Tutkimukseen osallistui noin 3 720 naista, jotka olivat tutkimuksen alkaessa keskimäärin 40-vuotiaita. Naisilta kysyttiin heidän PMS-oireistaan ja heitä seurattiin yli 20 vuoden ajan.

Tutkijoille selvisi, että kohtalaisista tai voimakkaista PMS-oireista kärsiville naisille kehittyi 40 prosenttia todennäköisemmin korkea verenpaine tai verenpainetauti kuin naisille, joilla oli pienet PMS-oireet tai he eivät kärsineet niistä ollenkaan.

Tutkimuksen tulokset ovat vielä ikävämpiä nuoremmille naisille, sillä tutkimuksen mukaan nuoremmilla naisilla (alle 40-vuotiailla) on paljon korkeampi todennäköisyys korkealle verenpaineelle. Tutkimuksessa otettiin huomioon muun muassa naisten tupakointi, kunnon taso, painoindeksi ja alkoholin kulutus.

Vaikka hormonaalisen ehkäisyn käyttö tai masennuslääkkeet voivat lievittää PMS-oireita, eivät ne kuitenkaan alenna riskiä korkealle verenpaineelle.

”PMS on aika monimutkainen häiriö ja siihen on todennäköisesti monta vaikuttavaa tekijää”, tutkimusta johtanut tohtori Elizabeth R. Bertone-Johnson sanoi.

”Oireista kärsivät naiset ovat todennäköisemmin herkempiä estrogeeni- ja progesteronitasojen kuukausittaisille vaihteluille kuin muut naiset sekä vaihteluille mielialaa säännöstelevissä aivojen välittäjäaineissa”, tutkija lisäsi.

Tutkijat huomasivat kuitenkin yhden kiinnostavan seikan: alhaisemman verenpaintaudin riskin omanneet naiset saivat enemmän B-vitamiineja, kuten tiamiinia ja riboflaviinia.

Vaikka kytköstä B-vitamiineihin pitää tutkia lisää, voi tutkijoiden mukaan olla avuksi, jos syöt enemmän ruokia, joissa on paljon B-vitamiinia – esimerkiksi maitotuotteita, kananmunia ja lehtivihreää.

Jos PMS-oireesi ovat pahat, muista puhua aiheesta lääkärisi kanssa ja mittaa verenpaineesi säännöllisesti.

Lähde: Cosmopolitan


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.