Tämän luettuasi saatat haluta lähteä hakemaan kaupasta uutta vanhan tilalle.

Manchesterin yliopiston tutkimuksen mukaan keskiverto hammasharja voi sisältää 10 miljoonaa bakteeria – tai enemmän – ja niiden joukossa voi olla esimerkiksi E.colia tai stafylokokkeja. Sen lisäksi suussasi voi minä hetkenä tahansa elää 100-200 lajia suun bakteereja, jotka voivat päätyä hammasharjaasi.

Jos säilöt hammasharjaasi kupissa vessassa esimerkiksi lavuaarin reunalla tai muuten esillä, on tilanne vielä pahempi bakteereja ajatellen.

”Jos hammasharjasi on säilöttynä noin metrin sisällä vessanpöntöstä, säilyvät pöntön vetämisestä syntyvät, ylös nousevat vesipisarat ilmassa tarpeeksi kauan, että ne voivat asettua pinnoille pitkin vessaa – hammasharjasi mukaan luettuna – mikä tarkoittaa, että saatat pestä hampaitasi harjalla, jossa on samaa tavaraa, mitä vedit vessanpöntöstä alas”, Arizonan yliopiston mikrobiologian professori Charles Gerba kommentoi.

Jos kaiken lisäksi jaat hammasharjasi kumppanisi kanssa, voivat hammasharjasta saamasi bakteerit olla erilaisia kuin ne, mitä siirtyvät suuhusi suudelmien yhteydessä.

”Hampaiden harjaaminen ja hammaslangan käyttö voivat tehdä pieniä haavoja suuhusi ja veren kautta tarttuvat virukset voivat sitten siirtyä hammasharjaan ja toiselle henkilölle, joka käyttää samaa harjaa”, Gerba varoitteli.

Hammaslääkäri Maria Lopez Howellin neuvoista voi kuitenkin olla apua, jotta bakteereja ei niin paljoa pääsisi suuhusi. Tiedosta nämä asiat ja toimi niiden mukaisesti.

Nämä asiat sinun on hyvä tietää hammasharjastasi:

– Puhdista hammasharjasi päivittäin huuhtelemalla se veden alla käytön jälkeen.

– Osta uusi hammasharja, jos olet ollut kipeä.

– Vaihda hammasharja uuteen 3-4 kuukauden välein ja jos harja näyttää kuluneelta, hanki uusi aiemmin.

– Älä säilö hammasharjaasi vessanpöntön lähellä tai jos muuta vaihtoehtoa ei ole, sulje aina pöntön kansi ennen kuin vedät vessan.

– Älä säilytä sitä ilmatiiviissä matkakotelossa tai suihkussa tai muussa kosteassa paikassa, jossa harja ei saa paljon ilmaa, sillä se olisi suotuisaa mikro-organismien kasvulle.

– Älä jaa hammasharjaasi, koska eri ihmisillä on erilaiset bakteerit suussaan.

Lähde: Women’s Health