Perhe, ystävät ja jopa naapurit muokkaavat suoliston mikrobiomiamme. Kaikki sosiaaliset kontaktit koko elämämme ajan kylvävät kehoomme mikrobeja, jotka voivat vaikuttaa sekä terveyteen että sairauksiin.

Tiedelehti Nature on julkaissut tuoreen tutkimuksen tulokset, joiden mukaan on mahdollista, että mikrobiomin toimintahäiriöihin liittyvät sairaudet, kuten esimerkiksi diabetes, voivat olla osittain tarttuvia. Samoin voivat olla myös osa syövistä sekä liikalihavuus.

Tutkimuksessa tutkittiin tuhansien eri puolilta maailmaa tulevien ihmisten suolen ja suun mikrobiomeja. Samassa taloudessa asuvien ihmisten suolistoissa on samoja mikrobiomeja. Mitä pidempään asutaan saman katon alla, sitä samankaltaisemmiksi nämä mikrobiomit tulevat.

Monet aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet vain äidin kautta saataviin mikrobiomeihin. Mutta niitä saadaan myös muilta ihmisiltä koko elämän ajan ja eniten heiltä, joiden kanssa ollaan läheisissä tekemisissä.

Tämän mukaan mitä pidempään on asuttu yhdessä esimerkiksi puolison kanssa, sitä samankaltaisemmat mikrobiomitkin ovat. Koska tällöin mikrobiomeissa olevat häiriötkin voivat olla samankaltaisia, niin voidaan sairastua samoihin tauteihin, kuten esimerkiksi diabetekseen.

Suolistomikrobit ovat suolistossa eläviä bakteereja. Terveys, sairaus sekä henkinen hyvinvointi ovat suorassa yhteydessä suoliston mikrobien kanssa.

Lähde: Nature