Jos olet erittäin fiksu, voi osa kunniasta kuulua äidillesi.

”Sain äidiltä hymyn, silmät ja temperamentin”, voi joku kuvailla itseään, kun taas toinen sanoo saaneensa äidiltään leveät hartiansa ja nenänsä. Jatkossa äidiltä perittyihin asioihin voi lisätä myös älykkyyden – näin ainakin väittää Psychology Spotissa esitelty tutkimus, kertoo Good Housekeeping.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä on geenejä, jotka toimivat eri tavoin riippuen siitä, ovatko ne peräisin äidin vaiko isän puolelta. Kun on kyse älykkyyteen liittyvistä geeneistä, ovat ne periytyneet äidiltä.

Good Housekeepingin mukaan ihmiset ovat uskoneet älykkyyden olevan peräisin kummaltakin vanhemmalta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Älykkyysgeenit ovat X-kromosomissa, joita naisilla on kaksi, mikä Good Housekeepingin mukaan tarkoittaa sitä, että lapsilla on kaksinkertainen todennäköisyys periä älykkyys äidiltä.

Vaikka isältä periytyisi älykkyygeenejä, on mahdollista, etteivät ne vaikuta, koska ne toimivat vain, jos ne tulevat äidiltä.

”Jos sama geeni peritään isältä, se poistetaan käytöstä. Toiset geenit toimivat päinvastoin ja aktivoituvat vain, jos ne ovat peräisin isältä”, Psychology Spotissa on todetaan Good Housekeepingin mukaan.

Jos kaipaat lisää todisteita aiheesta, on äiteihin liittyen tehty tutkimus vuonna 1994, jolloin Yhdysvaltojen Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit haastatteli yli 12 000 14-22-vuotiasta nuorta. Good Housekeepingin mukaan kysymykset keskittyivät lasten älykkyysosamäärään, rotuun, koulutukseen ja sosioekonomiseen asemaan – ja paras ennustin älykkyydelle oli lasten äitien älykkyysosamäärä.

Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: Good Housekeeping