Tutkimuksen mukaan mitä älykkäämpi ihminen on kyseessä, sitä epätodennäköisempää on, että kyseinen henkilö uskoo jumalaan.

Rochersterin yliopiston psykologit Miron Zuckerman ja Jordan Silberman sekä Northeasternin yliopiston psykologi Judith Hall julkaisivat arvionsa 63 tutkimuksesta, jotka on tehty vuosien 1928 ja 2012 välillä. Psykologien arvio julkaistiin Personality and Social Psychology Review’ssa.

Kolmikko myöntää, ettei heidän löydöksensä ole uutta tietoa. Psykologit systemaattisesti analysoivat melkein sadan vuoden tutkimukset korreloimaan älykkyydeen ja uskonnollisuuden välillä ja totesivat ateismin olevan yleistä fiksujen ihmisten joukossa.

Psykologit kävivät läpi vain englanniksi tehdyt tutkimukset. Zuckerman varoittaa, että vaikka tutkimuksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä, vaihdellen eri ikäluokista, melkein kaikki osallistujat ovat olleet läntisestä maailmasta.

Noin 87 prosenttia tutkimuksiin osallistuneista ovat olleet kotoisin joko Yhdysvalloista, Britanniasta tai Kanadasta, joten tutkimus koskee lähinnä protestantteja, eikä juutalaisia tai katolisia.

Lähde: Daily Mail

Kommentit

Kommenttia