Kahden tutkimuksen perusteella nelijalkaiset ystävät menevät ihmisten edelle.

Koiria ei suotta kutsuta ihmisen parhaaksi ystäväksi ja monelle koirat menevät jopa muiden ihmisten edelle. Brittilehti Metro on uutisoinut kahdesta tutkimuksesta, jotka vahvivastavat sen, että ihmisten mielestä koirat päihittivät muut ihmiset.

Ensimmäisessä tutkimuksessa, joka julkaistiin Society & Animals -journalissa, 256 opiskelijalle esiteltiin tekaistu poliisiraporttiin perustuva uutisjuttu, jossa joko ihmisen tai koiran kimppuun oli käyty pesäpallomailalla ja jätetty lojumaan tajuttomana murtuneen jalan ja syvien haavojen kera.

Metron mukaan osallistujille annettiin samainen raportti, mutta uhri vain vaihdettiin joko vuoden ikäiseksi vauvaksi, 30-vuotiaaksi aikuiseksi, koiranpennuksi tai 6-vuotiaaksi koiraksi. Osallistujilta kysyttiin, miltä poliisiraportit heistä tuntuivat.

Kuten kenties voi olettaa, osallistujia vaivasi enemmän uutinen koiranpennusta, koirasta ja vauvasta kuin aikuisesta ihmisestä. Kun uhreja arvioitiin empatian mukaan, tuli 30-vuotias aikuinen viimeiselle sijalle.

Metron mukaan aikuinen koira sai alhaisemmat empatiatulokset kuin vuoden ikäinen vauva, joten iällä vaikuttaisi olevan merkitystä. Aikuinen koira tuli kuitenkin aikuisen ihmisen edelle, joten myös lajilla on merkitystä.

”Osallistujat olivat merkittävästi vähemmän huolestuneita uhriksi joutuneista aikuisista ihmisistä verrattuna vauvaan, koiranpentuun ja akuisiin koiriin”, tutkijat totesivat.

”Osallistujat eivät mieltäneet koiriaan eläiminä, vaan enemmänkin ’karvavauvoina’ tai perheenjäseninä ihmislasten rinnalla”, tutkijat kertoivat.

Metron mukaan toinen tutkimus tukee Society & Animalsissa julkaistua tutkimusta. Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö lavasti kaksi tekaistua lahjoituskampanjaa, jossa molemmissa pyydettiin viisi puntaa jollekin, jonka nimi oli Harrison.

Kun Harrison oli koira, sai se paljon enemmän lahjoituksia kuin silloin, kun kyseessä oli ihminen. Tämä osoittaa Metron mukaan sen, että ihmisiä vaivaa enemmän suloisen koiran hyvinvointi kuin satunnaisen aikuisen.

Metron mukaan tässä on järkeä; koirat ja vauvat eivät voi puolustaa itseään tai kerätä itse itselleen rahaa, joten ihmiset ovat todennäköisemmin huolissananiistä. Aikuisten ihmisten oletetaan voivan huolehtia itsestään, joten ajatus heidän kivuistaan tai vaikeuksista ei ole niin intensiivisesti emotionaalista kuin ajatus pienen koiranpennun huonosta kohtelusta.

Voit lukea lisää Society & Animalsin tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro