Kaikki kengät eivät ole yhdenvertaisia jalkojesi kannalta.

Kengät ovat pakollinen osa asukokonaisuutta aina kotoa poistuttaessa, mutta ihmiset voisivat itse asiassa pärjätä paremmin ilman niitä. Näin on ainakin Harvardin yliopiston Daniel Liebermanin ja hänen tutkijaryhmänsä mukaan, ketkä saivat selville, että iskunvaimentimet ja pehmusteet kengissä tekevät jaloista heikommat ja alttiimmat vammoille, kertoo The Independent.

Tutkimuksessa selvitettiin lenkkareissa juoksemisen ja avojaloin juoksemisen vaikutuksia. Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että jalkojen ”suojeleminen” kengillä voi pidemmän päälle olla niille haitaksi.

Syy tähän on The Independentin mukaan yksinkertainen.

”Kun kävelet kengissä, jalkasi painautuvat vasten jäykkää korviketta maalle, minkä takia jalkojen lihakset joutuvat tekemään vähemmän töitä kuin jos olisit avojaloin”, Lieberman totesi.

Kun jalkojen lihakset eivät kunnolla saa treeniä pehmeiden pohjien takia, riski vammoille ja jalkaongelmille, kuten lättäjaloille, kasvaa.

The Independentin mukaan lenkkarit ovat kuitenkin parempi vaihtoehto kuin korkokengät, jotka on yhdistetty lukuisiin terveysongelmiin. Sen lisäksi, että ne ovat epämukavat, korkokenkien käyttö voi täysin muuttaa pohkeiden lihasten rakennetta sekä johtaa nivelongelmiin ja lihaskipuun ja nämä riskit vain kasvavat iän myötä.

Liian kapeat kengät voivat olla myös haitaksi jalkojen hyvinvoinnille, mahdollisesti johtaen jalkojen epämuodostumiin. Tämä selvisi jalkaterapeutti Hylton Mezin teettämästä tutkimuksesta, kertoo The Independent.

Tutkijat eivät ole yhtä mieltä siitä, minkälaiset ovat ”terveimmät” kengät jalkojen kannalta, sillä vastaus voi vaihdella henkilön mukaan pohjautuen eri tekijöihin, kuten ikä, terveys ja paino. Suurin osa on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että koska kengistä luopuminen kokonaan ei ole realistista, on silloin eniten tukea antava kenkä sellainen, joka istuu täydellisesti ja tarjoaa riittävästi tukea jalkapohjille.

Liebermanille tällainen lähes täydellinen vaihtoehto on ”minimaalinen” kenkä tai sellainen, joka läheisesti matkii paljasta jalkaa. Jotta voit varmistaa, etteivät kenkäsi aiheuta riskiä vammoille, vaikka ne olisivat minimaaliset kengät, suosittelee Lieberman vaihtamaan niitä usein, että tasaisesti treenaat kaikki alihaksia ja vältät rasitusvammat.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent