Tutkimuksen mukaan liiallinen stressi voi johtaa naisten hedelmättömyyteen.

Tutkijat ovat saaneet selville, että ennen hedelmöitystä tapahtunut kova stressi tuplaa naisten mahdollisuudet epäonnistua raskaaksi tulemisessa 12 kuukauden yrittämisen jälkeen. Löydöksestä kerrottiin Human Reproductionin nettijulkaisussa.

Tiedemiehet mittasivat alfa-amylaasin tasoja, mikä on syljessä oleva entsyymi, joka tarjoaa biologisen indikaattorin stressille. Naiset, joilla oli korkeat määrät näitä biomarkkereita, tulivat 29 prosenttia epätodennäköisemmin raskaaksi joka kuussa kuin naiset, joilla biomarkkereita oli vähemmän.

Korkeammat määrät omaavat naiset todettiin myös tuplasti todennäköisemmin hedelmättömiksi. Hedelmättömyyden kliininen määritelmä on, kun vuoden säännöllisen yrittämisen jälkeen ei tule raskaaksi.

”Tämä on nyt toinen tutkimus, jossa olemme osoittaneet, että naiset, joilla tämän biomarkkerin tasot ovat korkeat, on alhaisempi todennäköisyys tulla raskaaksi verrattuna naisiin, joilla tätä biomarkkeria on vähän”, tutkimusta johtanut lääkäri Courtney Denning-Johnson Lynch kertoi The Guardianin mukaan.

Stressi ei ainoa tekijä ja sen rooli voi olla pieni

Tulokset saatiin seuraamalla 373 amerikkalaista 18-40-vuotiasta naista, joilla ei ollut tunnettuja hedelmällisyysongelmia ja olivat juuri aloittaneet yritykset tulla raskaaksi. Heidän edistymistään seurattiin 12 kuukauden ajan tai siihen asti, kun he tulivat raskaaksi.

Jokaiselle osallistujalle tehtiin sylkitesti ilmoittautuessaan tutkimukseen ja toinen sen jälkeen, kun heidän ensimmäinen kirjattu kuukautiskiertonsa alkoi. Sylkitestissä mitattiin alfa-amylaasin ja kortisolin tasot, jotka ovat molemmat stressin merkkiaineita.

Lynch kuitenkin huomautti, että stressi ei ole ainoa tekijä, joka liittyy hedelmällisyysongelmiin ja sillä voi olla vain pieni rooli.

”Stressiä aiheuttavien asioiden eliminointi ennen kuin yrittää tulla raskaaksi voi lyhentää aikaa, joka pareilta kuluu raskauden alkamiseen verrattuna siihen, jos jättää stressin huomioimatta”, tutkimuksen toinen tekijä, lääkäri Germaine Buck Louis kommentoi.

Lähde: The Guardian