Jos olet joskus pohtinut, miksi miehiä on olemassa, tarjoavat brittitutkijat tutkimuksellaan siihen syyn.

Biologit ovat pitkään pohtineet, miksi evoluutio on antanut miesten olla olemassa, koska monissa lajeissa siittiöt ovat miesten ainoa osuus lisääntymisessä. Tutkijoiden mukaan pelkästään naisista koostuva aseksuaalinen väestö, missä jälkikasvua tulisi ilman seksiä, olisi paljon tehokkaampi tapa, kertoo Reuters.

Brittitutkijat ovat kuitenkin löytäneet selityksen, miksi miehiä on vielä olemassa: miehiä tarvitaan prosessiin, jota kutsutaan seksuaaliseksi valinnaksi, mikä auttaa lajeja häätämään tauteja ja välttymään sukupuutolta.

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kertoivat, että seksuaalinen valinta, eli miehet kilpailevat keskenään pääsystä naisen lisääntymiskumppaniksi, parantaa geenistöä ja tehostaa väestön terveyttä, mikä auttaa selittämään, miksi miehet ovat tärkeitä.

Jos valintaa ei ole (ei seksiä tai ei tarvetta kilpailla siitä), ovat populaatiot geneettisesti heikompia ja alttiimpia kuolemaan sukupuuttoon.

”Miesten välinen kilpailu lisääntymisestä tarjoaa todella tärkeän edun, koska se parantaa väestöjen geneettistä terveyttä”, tutkimusta East Anglian yliopistossa johtanut professori Matt Gage kertoi Reutersille.

”Seksuaalinen valinta tavoittaa tämän toimimalla filtterinä poistaen haitalliset geenimutaatiot, auttaen väestöjä kukoistamaan ja välttymään sukupuutolta pitkällä aikavälillä”, hän jatkoi.

Tutkimusta varten Gagen ryhmä kehitti kuoriaisia valvotuissa laboratorio-olosuhteissa yli kymmenen vuoden ajan. Ainoa ero populaatioiden välillä oli seksuaalisen valinnan voimakkuus.

Seksuaalinen valinta vaihteli voimakkaasta – 90 koiraskuoriaista kilpailivat 10 naaraasta – olemattomaan eli kuoriaisten kesken oli yksiavioisia pareja, missä naarailla ei ollut valintaa ja koirailla kilpailua.

Seitsemän vuoden lisääntymisen, noin 50 sukupolven, jälkeen tutkijat saivat selville, että ne populaatiot, joissa oli voimakas seksuaalinen valinta, olivat paremmassa kunnossa ja vastustuskykyisempiä sukupuuttoa vastaan. Sen sijaan ne populaatiot, joissa kilpailua kumppanista ei juuri ollut, alkoivat heiketä nopeasti sisäsiittoisuuden takia ja kaikki kuolivat sukupuuttoon 10. sukupolveen mennessä.

Lähde: Reuters