Kahden kuukauden aikana avioerohakemusten määrässä tapahtuu nousupiikki.

Jos sinusta on joskus tuntunut siltä, että kaikki tuntemasi ihmiset ovat joko samaan aikaan aloittamassa parisuhdetta tai eroamassa, et kuvittele asiaa – ainakaan erojen suhteen.

Science Alert kertoo tutkimuksen selvittäneen, että parit hakevat avioeroa huomattavasti todennäköisemmin kahden kuukauden aikana vuodesta. Washingtonin osavaltiossa vuosien 2001 ja 2015 välillä haettuja avioeroja analysoituaan tutkijat totesivat, että avioeroissa tapahtuu piikki aina maaliskuun ja elokuun aikana.

Washingtonin yliopiston tutkijoiden mukaan tämä on ensimmäinen kvantitatiivinen todiste avioerojen hakemisen puolivuosittaisesta toistosta. Science Alertin mukaan tutkijat esittävät, että piikit eroissa voivat olla merkki ”kalenterirituaalien” seuraamisesta eli parit haluavat olla yhdessä joulun ja kesälomat ennen kuin tekevät päätöksen erosta.

”Ihmisillä on tapana kohdata loma-ajat kohonneiden odotusten kera huolimatta siitä, minkälaisia pettymyksiä aiempina vuosina olisi ollut”, tutkimuksen tekoon osallistunut Julie Brines kommentoi.

”Loma-ajat edustavat aikaa vuodesta, jolloin on odotuksia tai mahdollisuuksia uuteen alkuun, johonkin muutokseen, siirtymään uuteen vaiheeseen elämässä. Se on tavallaan optimismin sykli. Ne ovat erittäin symbolisesti latautuneita hetkiä kulttuurissa”, hän jatkoi.

Loma-ajat voivat olla kuitenkin myös täynnä stressiä ja pettymyksiä, mikä Science Alertin mukaan saa monet hakemaan avioeroa sen jälkeen, kun heillä on ollut aikaa selvittää taloustilanteensa ja oikeudellinen edustus lomien jälkeen.

Science Alertin mukaan tutkimusta ei kuitenkaan ole vertaisarvioitu ja sitä tehtiin vain yhdessä osavaltiossa, joten otoskoko on rajoittunut.

Tutkijat aikovat selvittää, onko sama toistuva kaava havaittavissa myös muissa osavaltioissa ja he ovat tutkineet jo Ohion, Minnesotan, Floridan ja Arizonan osavaltioita, mutta analyysi on vasta aluillaan.

”Voin kertoa, että kausiluontoinen toistuvuus avioerojen hakemisessa on enemmän tai vähemmän sama”, Brines sanoi.

Science Alertin mukaan havainto avioerojen kausiluontoisuudesta tuli sattumalta, sillä se ei alun perin ollut tutkijoiden aiheena, mutta katsottuaan avioerotilastoja he huomasivat toistoa, jota ei voinut jättää huomiotta.

Vaikka tutkijat ottivat huomioon muita kausittaisia tekijöitä, kuten työttömyyden ja asuntomarkkinat, pysyi toisto olemassa ja se sai tutkijat ennustamaan, että perhelomat ovat ohjaava trendi.

Science Alertin mukaan tutkijat testasivat tätä toisen perheisiin liittyvän laillisen päätöksen avulla: huoltajuusanomuksin, joissa vanhemmat hakivat huoltajuutta itselleen.

Tutkijoiden hypoteesi oli, että jos avioerojen hakeminen oli kytköksissä perhelomiin, myös muut perheoikeuteen liittyvät toimet seuraisivat samaa kaavaa ja näin myös ilmeni: huoltajuuksia haettiin enemmän lomien jälkeen.

Science Alertin mukaan 111. American Sociological Associationin vuosittaisessa kokouksessa Seattlessa esitelty tutkimus kaipaa itsenäistä vahvistusta ja laajempaa otoskokoa, mutta se on silti mielenkiintoinen, alustava näkemys perhesuhteiden muutoksiin, mikä voi auttaa jatkossa paremmin ymmärtämään ja ennustamaan eroja.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Science Alert