Jos pari lasillista viiniä vaikutti sinuun odotettua voimakkaammin, voi tässä olla selitys sille.

Alkoholijuomien kyljessä kerrotaan niiden alkoholipitoisuus, mutta viinien kohdalla ne eivät aina pidä paikkansa. Tutkimuksen mukaan viininvalmistajat saattavat väittää alkoholipitoisuutta todellisuutta alhaisemmaksi.

Kalifornian yliopiston tutkijat testasivat yli 127 000 viiniä, joita oli valmistettu ympäri maailman. Cosmopolitanin mukaan tutkijat vertasivat pulloihin merkittyä alkoholipitoisuutta viinien todelliseen alkoholipitoisuuteen.

Journal of Wine Economics -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että keskiverto alkoholipitoisuus tutkituissa viineissä oli 13,56 prosenttia, mutta pulloihin merkitty alkoholipitoisuus oli keskimäärin 13,15 prosenttia.

Ero ei ehkä vaikuta suurelta, mutta tutkijoiden mukaan se voi olla vaarallista.

”Jopa tällaiset virheet voivat johtaa siihen, että kuluttajat aliarvioivat nauttimansa alkoholin määrän tavoilla, jolla voi olla jotain vaikutusta heidän terveyteensä ja ajoturvallisuuteen”, tutkijat totesivat.

Valmistajat saattavat valehdella pitoisuuksista

Tutkimuksen mukaan chileläisissä ja espanjalaisissa punaviineissä oli suurin eroavaisuus todellisen alkoholipitoisuuden ja pulloon merkityn alkoholipitoisuuden välillä.

Kyse voi olla vain virheestä, mutta Cosmopolitanin mukaan viininvalmistajat saattavat jopa valehdella pitoisuuksista. Syy vääriin lukemiin voi olla se, että kuluttajat haluavat tietyn alkoholipitoisuuden omaavaa viiniä.

Tutkimuksen yhteydessä selvisi myös, että ”vanhan maailman”, eli eurooppalaisissa viineissä alkoholipitoisuudet ovat korkeammat kuin ”uuden maailman”, eli muualla maailmassa tuotetuissa viineissä. Viileämpien ilmastojen, kuten Kanadan ja Uuden-Seelannin viineissä pitoisuudet olivat alhaisemmat kuin kuumempien, kuten Yhdysvaltojen ja Australian viineissä.

Tutkimuksen mukaan punaviinit ovat alkoholipitoisuudeltaan valkoviinejä vahvempia. Viinit ovat ylipäänsä myös tulleet alkoholipitoisemmiksi vuosien saatossa.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Cosmopolitan