Tutkimus: Naisilla on huonompi suuntavaisto kuin miehillä

Naisten ajotaitoja ja kykyä suunnistaa paikasta toiseen mollataan usein ja tutkimus voi vain heittää lisää vettä myllyyn.

Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston tutkimuksen mukaan miehillä on parempi suuntavaisto. Tutkijat pyrkivät tutkimuksensa avulla selvittämään, voiko testosteroni olla syynä siihen.

Tutkimusta tehtiin kahdessa osassa, joista ensimmäiseen osallistui 18 miestä ja 18 naista. Osallistujat olivat kytkettynä magneettikuvauslaitteeseen tehdessään virtuaalisessa 3D-labyrintissa 45 suunnistustehtävää.

Jokaisen tehtävän suorittamiseen oli aikaa 30 sekuntia. Miehet saivat tehtyä puolet enemmän tehtäviä kuin naiset sekä suunnistivat enemmän ilmansuuntien avulla ja käyttivät oikoteitä.

Tutkijoiden mukaan miehet ja naiset käyttävät eri osia aivoistaan suunnistamiseen, miehet hippokampusta ja naiset aivojen etuosia.

”Muinaisina aikoina miehet olivat saalistajia ja naiset kerääjiä. Näin ollen aivomme ovat luultavasti kehittyneet eri tavoin. Yksinkertaisemmin sanottuna, naiset ovat nopeampia löytämään asioita kotona ja miehet nopeampia löytämään kodin”, tutkija Carl Pintzka pohti.

Tutkimuksen toinen osa keskittyi testosteronin vaikutukseen suuntavaiston suhteen ja osioon osallistui vain naisia. Uudelle naisryhmälle annettin tippa testosteronia ja pyydettiin sitten tekemään suunnistustehtäviä.

Tutkijat toivoivat, että naiset olisivat näin suorittaneet enemmän tehtäviä, mutta niin ei Pintzkan mukaan käynyt. Naiset kuitenkin käyttivät enemmän hippokampustaan – kuten miehet – ja heidän käsitys labyrintin pohjapiirroksesta parantui.

Lähde: Newser


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.