Tutkimus: Mitä valoisampi makuuhuone, sitä painavampi nukkuja on

Nukkumisympäristöllä on väliä enemmän kuin ehkä osasit kuvitellakaan.

Valolle altistuminen öisin ei vaikutava pelkästään unesi laatuun. Tutkimuksen mukaan se voi johtaa myös painonnousuun.

American Journal of Epidemiologyssa julkaistua tutkimusta varten tutkijat pyysivät 113 000 naista arvioimaan makuuhuoneensa valoisuuden. Arviontiasteikko oli väliltä ”tarpeeksi valoisaa, että voi lukea” ja ”niin pimeä, ettei näe omaa kättä”.

Tutkimusryhmä vertasi sen jälkeen vastauksia osallistujien painoindeksiin, vyötärö-lantio-suhteeseen sekä vyötärö-pituus-suhteeseen. Kaikki ylipainomittarit olivat korkeammat naisilla, jotka altistuivat valolle koettaessaan nukkua.

Women’s Healthin mukaan tuloksista ilmeni, että mitä enemmän makuuhuoneessa oli valoa, sitä todennäköisemmin siellä nukkuva nainen oli painavampi. Tämä yhteys piti myös sen jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon mahdolliset lieventävät tekijät, kuten sen, kuinka kauan naiset nukkuiat ja heidän aktiivisuuden määränsä.

Aihetta täytyy tutkia kuitenkin vielä lisää, jotta tarkka syy ja seuraus valon ja painon väliltä voidaan osoittaa. Silti pimeässä kannattaa koettaa nukkua jo nyt.

”Pimeässä nukkuminen johtaa syvempään uneen ja vähäisempään univajeeseen. Levollisemmalla unella on positiivinen vaikutus sinuun ja se teoreettisesti sisältää myös painosi”, kommentoi tohtori Michael Breus, joka ei kuitenkaan osallistunut tutkimuksen tekoon.

Lähde: Women’s Health


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.