Kyseinen ajatusmaailma voi tehdä hallaa parisuhteelle.

Jos ajattelet, että kumppanisi kanssa kuulutte yhteen, voi se ennustaa huonoa suhteellenne. Näin kävi ilmi Journal of Experimental Social Psychology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Women’s Healthin mukaan tutkijat halusivat selvittää, miten erilaiset asenteet rakkautta kohtaan voivat vaikuttaa tyytyväisyyteen parisuhteen suhteen. Tutkimusta tehtiin 73 pitkässä parisuhteessa olevan ihmisen avulla.

Tutkijat lähtivät liikkeelle oletuksesta, että on olemassa kaksi tyypillistä tapaa ajatella rakkaudesta: joko pari on kuin toisilleen tarkoitetut, kuin sielunkumppanit tai rakkaus onkin kuin matka, jossa on ylä- ja alamäet, joista ottaa opikseen.

Osallistujia valmisteltiin ajattelemaan rakkaudesta jommalla kummalla tavalla, minkä jälkeen tutkijat analysoivat, miten se vaikutti heidän parisuhdetyytyväisyyteen.

Osa osallistujista altistettiin lauseille kuten ”olemme yhtä”, ”minun parempi puoliskoni” tai ”luotuja toisilleen” ja toinen osa lauseille kuten ”olemme kulkeneet yhdessä”, ”pitkä polku” tai ”katso, kuinka pitkälle olemme päässeet”. Tämän jälkeen osallistujia pyydettiin muistelemaan parisuhteessaan tapahtuneita konflikteja.

Women’s Healthin mukaan ne osallistujat, joita oli valmisteltu ajattelemaan kuin luotuja toisilleen -tavalla, olivat vähemmän tyytyväisiä parisuhteeseensa konflikteja muistellessaan kuin he, joita oli altistettu rakkaus on matka -ajatusmaailmalle.

Tutkimus toistettiin, mutta tällä kertaa lauseiden sijaan osallistujia valmisteltiin vastaavin kuvin ja lopputulos oli sama: rakkautta täydellisenä ykseytenä ajattelevat olivat vähemmän tyytyväisiä parisuhteeseensa.

Tutkijoiden mukaan siinä, että henkilö ajattelee olevansa kumppaninsa kanssa kuin luotuja toisilleen, voi jokainen erimielisyys tai riita osoittaa sen vääräksi. Se voi saada peräti ajattelemaan, että onkohan ’Se Oikea’ sittenkin vielä tuolla jossain.

Lähde: Women’s Health